Gift sprutas in i vattenflaskor

Dagisbarn förgiftade - panik i Italien

1 av 2 | Foto: LA REPUBLICA
FLASKORNA SYNAS Italienarna är rädda efter alla fall av förgiftning. Flera märken av vatten på flaska har förgiftats med lut och blekmedel.
NYHETER

Oron sprider sig i Italien.

Någon förgiftar vattenflaskor i butiker runt om i landet.

På bara några timmar i går kväll dök tre nya fall upp.

Rädslan bland italienarna blir allt större. Under gårdagskvällen rapporterade italiensk polis och medier om nya fall och växande panik. En tioåring och en 17-åring finns bland de senaste förgiftade. Den äldre pojken fördes till sjukhus där tarmskador konstaterades.

En grupp dagisbarn har tidigare fått förgiftat vatten till sitt mellanmål.

En flicka på 1,5 år och en 78-årig kvinna är ytterligare några av alla de italienare som fått förgiftat vatten. Flera personer har förts till sjukhus med olika förgiftningssymptom. Hela tiden dyker nya fall upp och de italienska hälsovårdsmyndigheterna får i takt med att paniken växer också allt fler falsklarm.

- Vi har att göra med en galning. Det som händer är oförklarligt så det är den enda förklaring jag kan tänka mig, säger Angelo Cortesi, ordförande för vattendistributörernas förbund Italgrob.

"Brände i munnen"

Polisen tror dock att det kan röra sig om flera gärningsmän eftersom det är så många fall. I går hittades en förgiftad flaska i Toscana, det första fallet utanför norra Italien.

- Vi arbetar förutsättningslöst, det kan röra sig om flera sjuka personer, säger en talesman för polisen i Turin.

Det är en av städerna där flera fall med förgiftat vatten upptäckts, liksom i lilla Vercelli. Det första där var en 15-årig flicka som togs till akuten med svåra smärtor. Hon hade tagit en klunk mineralvatten.

- Det brände och sved i hela munnen, berättar hon i polisförhör.

Det visade sig att någon sprutat in främmande vätska i flaskan. På samma sätt har vattenflaskor på andra ställen förgiftats med olika saker som aceton, klorin, ren alkohol, städmedel och blekmedel.

En stor mängd flaskor analyseras nu på rättsmedicinska laboratorier.

Flaskor togs i beslag

Italiensk polis har låtit beslagta stora partier med mineralvatten, senast i går 700 flaskor i en butik i Reggiolo. Flera olika vattenmärken har förgiftats. Eftersom i stort sett alla italienare dricker köpt vatten och inte kranvatten kunde förövaren inte valt ett känsligare mål att slå till emot.

Jennifer Wegerup