Slagsidan har ökat på Mermaid

Fartyget riskerar att sjunka

NYHETER

Risken ökar för att det herrelösa timmerfartyget Mermaid, som med kraftig slagsida driver utanför Blekinges kust, ska ta in vatten och förlisa.

- Slagsidan har ökat, i går låg relingen i vattenlinjen men nu har det gått så långt att kanten på lastrumsluckorna ligger i vattnet, säger Lars Sjöholm, vakthavande befäl vid Kustbevakningens centrala ledning i Karlskrona till TT.

- Det innebär ökad risk för att fartyget ska ta in vatten, säger han. Allt beror på om lastrumsluckorna håller. Om de släpper in vatten så fylls fartyget snart.

Enligt Lars Sjöholm är risken stor att fartyget sjunker om det nuvarande vädret håller i sig. På lördagen blåste det 20 meter per sekund och vågorna var mellan fyra och fem meter höga.

- Det blåser inte så mycket nu, men det går väldigt grov sjö därute, säger han.

Kustbevakningen har ett fartyg på plats intill haveristen som följer utvecklingen.

Det drivande fartyget heter Mermaid, har tyska ägare men är registrerat på Malta. Det är 80 meter långt och har en dödvikt på 2?200 ton.

När fartygschefen larmade Sjöräddningscentralen i Göteborg vid lunchtid på lördagen befann sig Mermaid cirka tio sjömil söder om Ölands södra udde och 20 sjömil utanför Blekinges kust. Väderförhållandena efter nattens storm var då alltjämt svåra, vinden cirka 20 meter i sekunden och vågarna mellan fyra och fem meter höga.

Dumpad last

En brand hade utbrutit i maskinrummet och däckslasten på 200 ton hade förskjutits så att lastfartyget fått slagsida. Efter att ha vräkt delar av lasten överbord lyckades besättningen räta upp fartyget någorlunda.

Sjöräddningen dirigerade en helikoptrar från Gotland och en från Ronneby till haveriplatsen där fyra av de sex besättningsmännen vinschades upp från fartyget.

Kaptenen och maskinchefen stannade kvar i hopp om att få elden under kontroll. Men efter ett par timmar gav de upp och lät sig evakueras med hjälp av en kvarvarande helikopter.

En bogserbåt från Malmö och en från Fyn satte på kvällen fart mot haveristen för att försöka bogsera det till hamn. Den svenska bogseraren väntades nå fram vid middagstid på söndagen, den danska något senare.

TT