9 000 utan ström på söndagskvällen

Överraskande svåra konsekvenser av stormen

NYHETER

Än en gång har det blåst och än en gång har strömmen försvunnit för tiotusentals människor runt om i landet.

  På söndagseftermiddagen saknade ännu över 9 000 kunder elektricitet.

  Som mest i lördags var det cirka 95 000.

  Några kommer att få vänta till måndagen på att få tillbaka strömmen.

  Att ledningarna inte klarar orkan och tung blötsnö kan många säkert inse. Men den här gången var det varken det ena eller det andra. Vindhastigheten nådde som värst storm, i byarna.

  Peter Fogelklou, informationschef vid branschorganet Svensk Energi, håller med om att konsekvenserna av ovädret är förvånande stora. Arbetet med att förbättra leveranssäkerheten för framför allt landsbygden har intensifierats.

  - Det som skulle ta 6-7 år att genomföra ser nu ut att klaras på fyra år i stället, säger Fogelklou till TT.

Ersättning

  Jämfört med de nordiska länderna har Sverige bra leveranssäkerhet.

  - Vi ligger i nivå med Finland och Norge, säger Fogelklou. Leveranssäkerheten är 99,7 procent.

  Bolagen kompenserar dem som blivit av med sin ström genom avdrag på kommande fakturor.

  - Det är 1 000 kronor för dem som har varit utan ström i mer än ett dygn, säger Per-Olof Olsson, informatör på Vattenfall Västnät.

  Det finns dock ett ersättningstak satt till motsvarande två års nätavgift.

  Även Fortum och Sydkraft kompenserar avbrott genom reduktion som motsvarar en fjärdedel av den fasta årsnätavgiften för kunder som varit strömlösa längre än ett dygn, halva avgiften för längre än två dygn och hela avgiften för dem som varit utan i mer än tre dygn.

Stolpbrott

  På söndagseftermiddagen saknade cirka 1 400 av Vattenfall Västs kunder elektricitet. De flesta fanns i norra Dalsland - i kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud. Det var även avbrott i Säffle och Hjo kommuner.

  Vattenfall räknade med att de flesta skulle få tillbaka elektriciteten under söndagen.

  Drygt 100 montörer var ute för att reparera.

  - Det visade sig att några av felen i norra Dalsland är ganska omfattande, det är en hel del stolpbrott. Detta gör att vi tror att det blir ett hundratal kvar som får tillbaka strömmen först på måndagen, säger Per-Olof Olsson.

Teleavbrott

  Hos Sydkraft saknade omkring 1 700 kunder el. Av dem fanns omkring 1 000 i Kronobergs län och 700 i Jönköpings län.

  Även på Sydkraft räknade man med att omkring 100 kunder skulle få vänta till måndagen innan elleveranserna åter fungerade.

  På Fortum var omkring 6 600 kunder strömlösa på söndagseftermiddagen. De flesta beräknades få tillbaka elen under söndagen, men cirka 1 000 skulle få vänta tills måndagen.

  Elavbrotten ställde också till det för telekunder. På lördagen var omkring 20 000 abonnenter utan teleförbindelse i bland annat Dalarna, Värmland, Småland. På söndagseftermiddagen hade det sjunkit till 2 200. Att även teleförbindelserna råkade illa ut beror på att stationerna är beroende av att få ström.

Bengt Nordin/TT , Christer Jönsson/TT