USA-bomber mot hus dödade nio barn

Terrorist jagades nära Kabul

NYHETER

Nio barn och en vuxen dödades när amerikanska krigsflygplan anföll en misstänkt ''terrorist'' i ett hus i Afghanistan på lördagen, medgav den amerikanska militären i ett uttalande.

Major Christopher West sade att flyget bombat huset efter uppgifter om att mannen var där inne, skriver DPA.

Han misstänktes för att nyligen ha dödat två anställda vid bygget av en ringväg Kabul-Kandahar-Herat.

Stridsflygplan satte in attacken mot den påstådda terroristen vid sjutiden på lördagsmorgonen svensk tid. Det skedde söder om staden Ghazni, 13 mil sydväst om Afghanistans huvudstad Kabul.

Marktrupper undersökte området efter attacken och ''fann både liken av det avsedda målet och av nio barn'', hette det i ett uttalande från stridsflygbasen i Bagram norr om Kabul. Militären ''följer tydliga regler för att undvika detta slags händelser vid angrepp mot terrorister''.

- Koalitionsstyrkorna beklagar förlusten av varje oskyldigt liv.

En kommission ska tillsättas för att utreda dödsfallen, sade Christopher West.

Hjälp till anhöriga

Soldater under amerikanskt befäl stannar kvar i trakten och ''ska under kommande dagar hjälpa anhöriga till de oskyldiga offren och undersöka orsaken till de civilas död''.

Detta är första gången som USA erbjudit sig att hjälpa anhöriga till oskyldiga som dess militär dödat i en ''krigszon''. Afghanska civila har dödats vid flera flygbombningar under amerikanskt befäl sedan kriget mot Afghanistan inleddes för dryg två år sedan.

I september dödades tio människor vid ett angrepp i nordöstra Afghanistan. Det blev känt en månad senare genom afghanska myndigheter. Bland de dödade var åtta civila. USA anföll då ett nomadläger i Zabulområdet. USA:s militär utreder massaker efter att först ha förnekat att någon civil fanns bland de dödade. Anfallet ingick i en offensiv tillsammans med afghanska soldater varvid sammanlagt 150 människor dödades.

Amnestykrav

En amerikansk laserstyrd 450-kilos bomb dödade elva civila Afghaner i april vid ett anfall mot misstänkta talibaner i bergen sydöst om Paktikaprovinsen. Amnesty International krävde då att USA vidtar åtgärder mot en upprepning av händelsen.

- Civilas säkerhet måste ges prioritet och snara åtgärder ska förhindra upprepning av sådana tragedier, sade Amnesty.

- Civila offer kan inte tillåtas i vare sig Afghanistan eller Irak.

48 människor dog när USA-flyg anföll ett afghanskt bröllop som firades med traditionell gevärssalut i juni 2002. Först i juli medgav USA massakern. Attacken beskrev som en PR-katastrof för den amerikanska krigsmakten.

TT