MC-gängen har hemligt avtal

Dödsfienderna Hells Angels och Bandidos delar upp danska ”marknaden”

NYHETER

Hells Angels och Bandidos blev kända som dödsfiender.

Nu avslöjas att MC-gängen har ett hemligt avtal.

Tillsammans har de delat upp danska krogar, diskotek och strippklubbar.

Den danska tidningen Berlinske Tidende avslöjar på söndagen att de danska MC-gängen skriftligt har upprättat ett detaljerat avtal. Och reglerna är enkla – om en medlem i något av gängen bryter avtalet ska han uteslutas eller förklaras fredlös.

Dokumentet kallas internt för ett ”samarbetsavtal”. I det listas en rad punkter upp från enkla regler om att man inte får stjäla varandras Harley Davidson till en regelrätt uppdelning av landet.

”Kriminalitetens Danmarkskarta”

Poliser som tidningen har talat med beskriver avtalet som en kriminalitetens Danmarkskarta, där landet delas i Hells Angels- och Bandidosland. Den danska rikskriminalens kartläggning visar att kriminaliteten är långt mer än en myt:

En HA-medlem har i genomsnitt 10,1 lagöverträdelser bokförda i belastningsregistret.

Motsvarande siffra för Bandidosmedlemmarna ligger på 9,1.

Samtidigt har flera tunga domar fallit de senaste åren. Bland annat lyckades polisen gripa två ur Bandidos som rånade en bank i Ålsgårde och under flykten sköt en man. De två fick 16 års fängelse var, efter att en kamrat i MC-gänget på dödsbädden avslöjat dem.

– De två grupperna är att betrakta som föreningar av kriminella. Min bedömning är att det i det här avtalet slås fast att de i respektive område kan utföra sina kriminella aktiviteter som narkotikaförsäljning och annat, säger Troels Ørting Jørgensen vid den danska rikspolisen till Berlinske Tidende.

Underrättelsegrupp övervakar

Han leder en underrättelsegrupp inom polisen som bland annat övervakar MC-gängen och har tagit del av klubbarnas samarbetsavtal.

Det visar att Hells Angels territorium innefattar landets tre största städer: Köpenhamn, Århus och Odense. Bandidos kontrollerar i gengäld områdena och städerna kring Köpenhamn och ges samtidigt tillträde till 20 utpekade krogar, diskotek stripklubbar i huvudstaden.

Flera danska städer förklaras också vara ”öppna”. Det betyder att båda grupperna får befinna sig i städer som Aalborg, Randers och Horsens. I stället har klubbarna delat upp städernas uteställen så att de inte ska gå till samma lokaler.

Mattias Lundell