Tillståndet stabilt för transplanterad kvinna

Fick sex organ utbytta

NYHETER

Tillståndet är stabilt och bra för den kvinna som genomgick en multipeltransplantation på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

- Hon börjar också få i sig föda genom munnen, sade Michael Olausson, chef för transplantationsenheten, på söndagen till TT.

Transplantationen på kvinnan, som är i 40-årsåldern, genomfördes för två veckor sedan. Hon fick sex nya organ. Det var första gången i Skandinavien som så många organ transplanterats vid ett och samma tillfälle.

Lever, magsäck, tolvfingertarm, bukspottkörtel, tunntarm samt en njure. Organen opererades ut och in i ett sammanhängande paket.

Tiden närmast en så stor operation är den mest känsliga.

- Utvecklingen har varit positiv. Det har gått som väntat, eller till och med lite bättre, förklarar Michael Olausson.

- Kvinnan har flyttats från intensivvårdsavdelningen till en avdelning med lite lägre vårdnivå. Det kan naturligtvis inträffa saker - men så långt har det gått bra.

Risken minskar för varje vecka

TT: Är det kritiska tiden över?

- Den omedelbart kritiska tiden är över, tycker jag. Men risken för komplikationer finns naturligtvis ändå. Tillstöter något kan det bli allvarligt igen. Men än så länge är det inte så. För varje vecka minskar risken för problem.

Kvinnan är vaken och pratar och kan även sitta uppe ibland.

- Hon börjar också få i sig föda via munnen. Det är förstås inte bruna bönor och fläsk, men det fungerar som vi vill att det ska göra, säger Michael Olausson.

TT: Vad säger hon själv, hur upplever hon det hela?

- Det är klart att hon är fortfarande lite mörbultad efter operationen, men hon tycker att hon mår bättre nu.

Multipeltransplantationer görs på patienter som lider av så kallat korttarmssyndrom. Det innebär att tarmen är för kort och inte kan ta upp tillräckligt med näring, vilket i sin tur leder till näringsbortfall. Näringsbortfallet påverkar de andra organen i bukhålan.

Blir knappast rutin

Sex organ transplanterades den här gången. Tidigare har transplantationer med fem organ genomförts. Och det är både skillnad - och inte så stor skillnad.

- Det är fler saker att hålla reda på som potentiellt skulle kunna ställa till med trassel. Men tekniskt sett är det inte så mycket mer att utföra, tycker jag.

Michael Olausson tror inte att sådana här stora transplantationer kommer att bli rutin i framtiden.

- Nej, det är ett fåtal patienter som är så här sjuka. Det blir lika lite rutin som en levertransplantation fortfarande är.

Bengt Nordin/TT