Hillary Clinton tar strid mot H&M

Konflikt om anställdas rätt till fackanslutning i USA

NYHETER

NEW YORK

Fackförbundet Unite reser nu till Stockholm för att diskutera de "skandalösa" förhållandena på H&M i USA.

Unites trumfkort: senator Hillary Clinton.

- Det ökar inte pressen på oss, säger USA-chefen Sanna Lindberg.

Foto: AP
STÄLLER UPP FÖR FACKET New Yorks båda senatorer, Hillary Clinton och Charles Schumer, har anslutits sig i kampen för H&M-anställdas fackliga rättigheter i USA. Representanter både för H&M och fackförbundet Unite är på väg till Stockholm för samtal.

New Yorks båda senatorer, Hillary Clinton och Charles Schumer, har anslutit sig i kampen för H&M-anställdas fackliga rättigheter i USA.

- De stöder kampanjen som uppmanar H&M:s vd Rolf Eriksen att gå med på en rimlig och snabb process där de anställdas åsikter angående fackanslutning kan avgöras, säger Unite.

Protester vid butik

Under hösten har Unite vid närmare tio tillfällen ordnat protester utanför H&M-butiker och lager i bland annat Chicago och New York med krav på rätt till fackanslutning.

I USA är det sällsynt med fackförbund och anställningsförhållanden regleras i stället genom avtal som i stort dikteras av arbetsgivarna, men som måste följa en rad regler vid till exempel avsked för att undgå privata stämningar.

Unite hävdar att H&M varit ovilliga att diskutera, men i dag åker en delegation till Stockholm för samtal med olika inblandade.

- Bland annat ska vi tala med Handels, säger Unites taleskvinna Pamela Doan.

- Vi fortsätter att anse att ett företag från ett land med så utvecklad fackverksamhet som Sverige bör hedra den traditionen även utomlands.

H&M hävdar att man inte är emot fackanslutning i USA, men anser att varje medlem själv ska ha rätt att avgöra om den vill vara med i facket, och att de inte ska kollektivanslutas om det visar sig att en majoritet vill vara med i facket.

Sluten omröstning

- Vi har sagt att vi går med på en sluten omröstning bland de anställda. Unite vill ha en öppen, och det tycker vi är orättvist mot de anställda, som till exempel skulle kunna utsättas för repressalier om de röstar emot, säger H&M:s USA-chef Sanna Lindberg, som också är på väg till Sverige.

Lindberg bekräftar att H&M fått ett brev från de två New York-senatorerna.

- Hillary Clinton skriver att hon önskar att vi löser konflikten. Det gör inte att vi känner någon extra press. Vi tar redan situationen mycket allvarligt eftersom vi har blivit en slagpåse.

- Vi vill lösa det här.

Fredrik Virtanen