Stor lycka över val – och valpar

Enade Ryssland vinnare i dumavalet

NYHETER

MOSKVA.

Enade Ryssland vann som väntat gårdagens dumaval, enligt vallokalsundersökningar och prognoser. Kommunisterna led ett svidande nederlag.

När en sjättedel av rösterna räknats klockan 23 svensk tid hade Enade Ryssland 36,3 procent. Därefter kom Liberaldemokraterna med 14,4 procent, medan Kommunistpartiet, som setts som Enade Rysslands främsta konkurrent, hamnade på 12,9 procent.

Nytt parti överraskade

Den stora överraskningen var partiet Fosterlandet som låg på 7,6 procent. Det är ett nytt parti som tros vara skapat av Kreml för att ta röster från kommunisterna.

President Vladimir Putin och frun Ljudmila såg glada ut när de röstade i Moskva tidigt på morgonen.

– Putins favorithund födde åtta valpar i natt: sex svarta labradorer och två bruna. Vi har inte sovit på hela natten eftersom vi hjälpte henne, sade presidentens fru enligt ryska medier som svar på frågan varför paret Putin var så tidigt ute.

Ändra författningen

Putin har öppet stött Enade Ryssland. Valets största spänningsmoment gäller om partiet och dess allierade kommer att vinna två tredjedelars majoritet. Det skulle göra det möjligt för Putin att ändra författningen så att han kan väljas om 2008, då hans mandat går ut om han blir omvald i vår. (TT)