Polis hotade exfru med yxa – åtalas

Ställs inför rätta för lång rad av trakasserier

NYHETER

STOCKHOLM

En polisinspektör i Stockholm åtalades på måndagen misstänkt för att under minst ett år ha misshandlat, hotat och trakasserat sin tidigare hustru.

Även exhustrun åtalas för att ha hotat och misshandlat en kvinna vid ett tillfälle i somras.

- Mannens övergrepp är allvarliga. Han har vid upprepade tillfällen sedan förra sommaren slagit, hotat och kränkt kvinnan, säger åklagare Kay Engfeldt till TT.

Polismannen greps den 27 november och häktades dagen därpå av Södra Roslags tingsrätt misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Han nekar.

Det är en lång serie av misshandel, hotelser, ofredanden och kränkningar som åklagaren radat upp i sin stämningsansökan.

Paret gifte sig våren 2002 och flyttade ihop i en lägenhet i Stockholmsområdet. Det uppstod ganska snabbt problem i äktenskapet och paret skilde sig. Trots slitningarna och bråken fortsatte mannen och kvinnan att bo tillsammans.

Yxhot

Här ett axplock ur åklagarens stämning:

Förra hösten hängde mannen upp en snara i ett uthus till parets fritidshus i Dalarna. Han skrev ett brev som var avsett att orsaka en stark rädsla hos kvinnan att hon skulle kunna mista sitt liv.

Vid ett tillfälle kastade han sitt tjänstevapen till kvinnan och uppmanade henne att skjuta honom.

I våras jagade han exhustrun med en yxa och hotade därefter att döda familjens hund om hon inte gjorde som han sade.

Under en bilresa i somras på en motorväg tog han tag i ratten och styrde bilen mot diket för att skrämma kvinnan som körde.

Vid andra tillfällen har han dragit i kvinnans öron, knuffat och slagit henne.

Han har också hotat döda kvinnan om hon anmälde honom för polisen.

Berättade allt

Trakasserierna och hoten avslöjades först efter ett år. I slutet av juli hade paret bestämt träff i Frihamnen. När kvinnan kom dit såg hon mannen tillsammans med en annan kvinna. Hon blev rasande och gick till angrepp mot den andra kvinnan. Bråket slutade med att mannen misshandlade exhustrun.

Polisen kopplades in och det var då som exhustrun började berätta om allt hon utsatts för det senaste året. Samtidigt som polisen utredde händelserna fortsatte paret bo ihop. Mannen fortsatte även att trakassera och hota kvinnan.

Kjell Rynhag/TT

ARTIKELN HANDLAR OM