Lösning på matematikgåta granskas

Ifrågsätts av andra forskare

NYHETER

Lösningen - eller den påstådda lösningen - på en av historiens stora matematikgåtor ska granskas igen. Om svenskan Elin Oxenhielm får sin artikel publicerad återstår att se.

För knappt två veckor sedan blev det rubriker om den 22-åriga matematikern vid Stockholms universitet. Hon hävdade att hon löst en del av ett klassiskt matematiskt problem: Hilberts 16:e problem, efter tysken David Hilbert.

Lösningen var granskad, godkänd och klar för publicering i den matematiska tidskriften Nonlinear Analysis, utgiven av ansedda Elsevier förlag. Artikeln har också funnits tillgänglig på en av förlagets hemsidor.

Hennes lösning ifrågasattes omgående av andra matematiker. Även den vetenskapliga tidskriften Nature, en tungviktare i sammanhanget, hörde av sig till Nonlinear Analysis. Påstötningarna ledde till att chefredaktören, professor V Lakshmikantham, beslutade att avvakta med publiceringen tills ytterligare en granskning gjorts, säger Marike Westra vid förlagets pressavdelning till TT.

Att en vetenskaplig artikel dras tillbaka i så sent skede är ovanligt.

– Det har hänt förr men är inte brukligt, säger Marike Westra. Men tidskriften fick mycket detaljerade kommentarer om artikeln som bör uppmärksammas.

TT