Polis hotade att skjuta exfru med tjänstepistol

Misstänks för grov kvinnofridskränkning

NYHETER

Den 42-årige polisinspektören riktade tjänstepistolen mot exfruns huvud och sa:

- Jag kan döda dig.

Vid ett annat tillfälle jagade han henne med yxa.

Foto: ANDERS DEROS
Siktade på huvudet Enligt exfruns vittnesmål tog polismannen fram sitt tjänstevapen, en Sig Sauer, tryckte den mot hennes huvud och hotade att avlossa ett skott.

Mannen, som arbetar som polisinspektör i Stockholm, åtalades i går för grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak. I minst ett års tid misstänks han ha misshandlat, hotat och trakasserat sin före detta hustru.

Paret träffades för drygt två år sedan och redan våren 2002 gifte de sig. Äktenskapet var mycket stormigt och paret skilde sig snart.

Men trots skilsmässan och ständiga gräl fortsatte kvinnan och mannen att leva tillsammans.

Många exempel

- Nästan direkt efter bröllopet började misshandeln som varit både psykisk och fysisk, säger den 41-åriga kvinnan i förhör.

Här är några av de händelser som ligger till grund för åtalet:

I oktober 2002 slog polisinspektören kvinnan med knytnäven i ansiktet. När kvinnan frågade vad mannen gjorde tog han fram sin tjänstepistol och tryckte den mot hennes huvud och sa:

- Jag kan döda dig på andra sätt.

Vid ett annat tillfälle kastade han vapnet till kvinnan och uppmanade henne att skjuta honom. I höstas stoppade han enligt åtalet in pistolen i munnen och hotade att ta livet av sig om kvinnan gjorde slut.

I våras, när kvinnan försökte fly från parets fritidshus, jagade han henne med yxa. Därefter placerade han familjens hund på en huggkubbe och måttade ett hugg.

Förnekar alla uppgifter

- Går du inte tillbaks till huset är det sista gången du ser hunden i livet, sa polisinspektören enligt förundersökningen.

Förra hösten hängde mannen upp en snara i ett uthus till parets fritidshus. Han skrev också ett avskedsbrev som enligt åklagaren var avsett att framkalla fruktan hos kvinnan för sitt eget eller makens liv.

Under en bilresa i somras i hög fart på en motorväg tog han tag i ratten och styrde bilen mot diket för att skrämma kvinnan.

Han hotade vid upprepade tillfällen att han skulle ta hjälp av kontakter i kriminella kretsar om hon skvallrade. Polisinspektören ställer sig i förhören helt oförstående till uppgifterna. Han berättar att förhållandet varit stormigt, att han kallat kvinnan för hora och pedofil och även spottat henne i håret.

Exfrun också åtalad

Men vad brottsmisstankarna beträffar så menar han att hustrun diktat ihop dessa för att skada honom.

- Jag har aldrig slagit henne. Det är hon som slagit mig, säger han gång på gång.

Även exfrun är åtalad för att i somras ha hotat och misshandlat en kvinna, som dök upp i sällskap med polisinspektören.

Under rättegången kommer sannolikt parets samt vittnenas trovärdighet att bli avgörande eftersom åklagaren i stort sett saknar teknisk bevisning.

Kan ge maximalt sex års fängelse

Jens Kärrman