Sparkade cheferna kräver jobben tillbaka

Första steget mot rättegång i Systembolagshärvan

NYHETER

I våras fick sju Systembolagschefer sparken.

Orsak: deras inblandning i stödköp av tusentals liter vin och sprit.

I dag hölls första förhandlingen i rättegången där de kräver jobben tillbaka.

– Systembolaget kände till det här, säger deras juridiska ombud, Mattias Landgren.

De sju före detta butikscheferna anser att Systembolaget inte hade tillräckligt starka skäl att ge dem sparken, och har därför stämt den före detta arbetsgivaren. Och på tisdagen hölls den förberedande förhandlingen i arbetsdomstolen.

Enligt Systembolaget fick de sparken sedan det uppdagats att de på olika sätt gynnat vissa leverantörer.

Bland annat har detta skett genom så kallade stödköp av vissa produkter: stora partier av vissa alkoholprodukter har köpts in till Systembolagsbutiker och därefter sålts tillbaka till leverantören.

"Inte förbjudet"

De här stödköpen gjordes för att ge sken av att produkten var mer efterfrågad än den egentligen var - och därmed bereda den en bättre plats i Systembolagets sortiment.

Men cheferna anser att detta skedde med ledningens goda minne och att de därför inte gjort något fel.

– Bolaget har känt till de här stödköpen, men inte gjort något åt detta. Man har inte gett några instruktioner och sagt att detta är förbjudet på något sätt, säger systembolagschefernas juridiska ombud, Mattias Landgren.

I de dokument som presenterades under tisdagens förhandling i AD nämns flera sådana fiktiva affärer:

Den 22 respektive 25 november 2002 sålde tre butiker 576 lådor vardera av ett italienskt lådvin. Försäljningen registrerades på en kvittorad i respektive butik.

den 16 maj 2002 sålde en butik i en mellansvensk småstad 240 flaskor av ett italienskt mousserande muskatvin. Köpet registrerades på två kvittorader.

Den 11 februari 2002 såldes 460 buteljer av en viss vodka i en butik. Försäljningen finns registrerad på två kvittorader. Två dagar senare såldes 481 flaskor av samma vodka i en annan butik. Och den 18 februari finns ett köp av 300 flaskor av samma vodka registrerat på en kvittorad i ytterligare en butik.

Men det bemöter butikschefernas juridiska ombud så här:

– Vid två tillfällen har respektive bolagschef inte ens varit på jobbet. Jag väntar med spänning på vad bolaget kommer att presentera och vilken form av bevisning de kommer att presentera i den här delen.

Huvudförhandlingarna i målet kommer att hållas i AD den 10-14 maj.

Fredrik Rundkvist