EU - ett fiasko?

1 av 2 | Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Göran Persson får stå till svars vid ett fiasko i förhandlingarna om EU:s nya grundlag.
NYHETER

Den avgörande förhandlingen om EU:s nya grundlag riskerar att sluta med fiasko.

När bara 48 timmar återstår är försvarsfrågan, ett rött skynke för Sverige, fortfarande olöst.

I går presenterade Italien, nu ordförandeland i EU, ett kompromissförslag.

Det går ut på att EU-länderna måste ställa upp och försvara varandra om de anfalls. Men man skriver också att hänsyn ska tas till "vissa" medlemsländers särskilda försvars- och säkerhetspolitik.

Det betyder att de fyra alliansfria EU-medlemmarna Sverige, Finland, Österrike och Irland slipper rycka ut till sina grannars försvar.

Avslutas på fredag

Om den nya formuleringen tillfredsställer Sveriges regering och riksdag är oklart. EU-nämnden sammanträder först i morgon.

Förslaget till ny grundlag för EU presenterades i somras. I oktober började medlemsländerna förhandla. De ska enligt planerna avslutas på fredag och lördag då Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds tar sina portföljer och far till EU-toppmötet i Bryssel.

Balansgång

Risken är stor att mötet slutar i fiasko. Stridsfrågorna är många även om ett förpliktigande försvarssamarbete är det största hindret för Sverige för att säga ja.

Förslaget om att inrätta en presidentpost i EU har regeringens godkännande men riksdagen säger nej. Det blir en besvärlig balansgång för duon Persson och Freivalds.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM