Al Gore överraskande gäst på Nobelfesten

”Han är i stan och ska gå på festen”

NYHETER

STOCKHOLM (TT)

USA:s förre vice president och demokraternas presidentkandidat i valet 2000 Al Gore är i Sverige och kommer till Nobelfesten.

Enligt Nobelstiftelsens bordsplacering sitter han vid honnörsbordet, mitt emellan utrikesminister Laila Freivalds och lady Jean Mansfield (som är gift med medicinpristagaren sir Peter Mansfield).

När bordsplaceringen offentliggjordes strax efter lunch på onsdagen var det ännu okänt att Al Gore skulle komma till festen.

– Jag vet bara att han är i stan och ska gå på Nobelmiddagen. Vi är inte inblandade i besöket, sade pressattaché Keith Peterson på USA:s ambassad till TT på eftermiddagen.

Föreläsning

Enligt Nobelstiftelsens presschef Camilla Hyltén-Cavallius är Gore inte inbjuden direkt av Nobelstiftelsen.

– Han är i Stockholm som dataföretaget Ciscos gäst. Cisco sponsrar vår hemsida och har därför ett antal platser på festen. Al Gore har fått en av dem, sade hon till TT.

På Cisco bekräftades att Al Gore är gästföreläsare på en konferens som på onsdagen pågick i Stockholm.

– Men föreläsningen är stängd för pressen. Han har flugit in för att tala på konferensen och gå på Nobelfesten. Han reser igen tidigt på torsdagsmorgonen, sade informatör Mindy Mutschelknaus.

Dean-stöd

Så sent som på tisdagskvällen var Al Gore i New York. Vid ett möte på National Black Theatre i Harlem offentliggjorde han sitt stöd för den demokratiske presidentkandidaten Howard Dean inför nästa års val.

– Howard Dean är den ende som lyckats inspirera människor på gräsrotsnivå med sin entusiasm. Han är den som har bäst chans att vinna valet och leda landet, sade Gore sedan han uppmanat USA:s alla demokrater att sluta upp kring honom.

I presidentvalet 2000 fick Al Gore fler röster än George W Bush. I USA är det dock inte de faktiska rösterna som avgör, utan de så kallade elektorsrösterna. Gore har gjort sig känd som en förkämpe i miljöfrågor och skrivit flera böcker i ämnet.

Läs mer om Nobelfesten

TT