Bråken som förstör feststämningen

NYHETER

Kunglig glans och högtidlig status till trots - räkna med en hel del smolk i bägaren vid middagsbordet i Blå hallen i kväll.

Flera av årets Nobelpristagare är ifrågasatta.

Nu senast anklagas fredspristagaren Shirin Ebadi för att främja prästväldet i Iran.

Människorättskämpen Shirin Ebadi, som arbetar för reformer i Iran, tar emot fredspriset i Rådhuset i Oslo under onsdagen.

Samma dag publicerar både Svenska Dagbladet och norska Aftenposten en debattartikel med skarp kritik:

” Shirin Ebadi har kritiserat presidenten Mohammad Khatami för att han går för långsamt fram i kraven på reformer. Men hon har tydligt identifierat sig med hans politiska riktning. Valet av Nobelpristagare 2003 kan därför ses som ett stöd åt Khatamis politik i Iran”, skriver den iranska litteraturprofessorn Haideh Daragahi, verksam för organisationen Kvinnors rätt.

” Genom att ge henne fredspriset riskerar Nobelkommittén att marginalisera alla de iranska medborgare som kämpar för ett demokratiskt politiskt system, och få dem att framstå som en extrem minoritet utan förankring i det iranska samhället.”

Upptäckte proteinet först

Även kemipriset är ifrågasatt. Den rumänske professorn i cellbiologi Gheorghe Benga anser att han borde fått dela priset med Peter Agre och Roderick MacKinnon.

De bägge amerikanska forskarna delar priset för sina upptäckter rörande kanaler i cellerna; Agre för sin upptäckt av vattenkanaler i cellmembranen.

Benga hävdar emellertid att det var han som först upptäckte vattenkanalsproteinet. Och han får delvis stöd av svenska forskare:

– Benga har faktiskt sett själva proteinet innan Agre gjorde det, men han har inte visat med experiment att det verkligen transporterar vatten, säger Stefan Hedman, professorn vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, till Svenska Dagbladet.

Kräver Nobelpriset i medicin

Och på onsdagen publicerade återigen den amerikanske forskaren Raymond Damadian en helsidesannons i Dagens Nyheter där han kräver att få medicinpriset istället för amerikanen Paul Lauterbur och britten Peter Mansfield.

De bägge får priset för upptäckter som ligger till grund för magnetröntgen-tekniken. Men Damian hävdar att det i själva verket var han som gjorde den banbrytande upptäckten:

– Det var jag som upptäckte att cancervävnad och frisk vävnad avger olika signaler med magnetresonans, sa han i en intervju med Aftonbladet tidigare i slutet av oktober.

Då hade han redan publicerat helsidesannonser i bland annat New York Times och Washington Post för mer än 1,5 miljoner kronor.

– Nobelförsamlingen har stulit min identitet och förpassat mig ur historieböckerna. De har rånat mig på mitt livsverk.

Men Nobelförsamlingen försvarar sig med att man definierat upptäckten med själva avbildningen av användbara bilder. Därför går priset till Lauterbur och Mansfield.

Läs mer om Nobelfesten

Fredrik Rundkvist