"Exklusiv champagne och sexig dessert"

Stjärnkocken Rikard Nilsson om Nobelmenyn

1 av 3 | Foto: Scanpix
Kung Carl-Gustaf eskorterade Svetlana Abrikosova, hustru till fysikpristagaren Alexei Abrosokova, till bordet.
NYHETER

Färgsprakande.

Exklusivt och sexigt.

Stjärnkocken Rikard Nilsson är lyrisk över Nobelmiddagens meny.

Strax efter klockan sju inleddes Sveriges mest prestigefyllda galafest – Nobelbanketten i Stockholms stadshus. Det började med en fanfar.

Och sedan kom de.

Hedersgästerna – med kung Carl-Gustaf i spetsen.

Fotografernas blixtar lyste upp stadshuset när de nobla gästerna sakta skred ner för stentrapporna.

Skålade för Nobel

Den hemliga gästen Al Gore, USA:s förre vice president, intog salen i armkrok med statsminister Göran Perssons nya fru, Anitra Steen. Men Persson behövde inte gå ensam, utan gick sida vid sida med kronprinsessan Victoria.

Några minuter senare ställde sig kungen upp och tittade ut över Stockholms stadshus. Och med exklusiv champagne i glaset – Dom Perignon vintage årgång 1993 – utbringade kungen traditionsenligt en skål till Alfred Nobels minne.

Nu hade Nobelmiddagen verkligen börjat!

Överraskning vid förrätten

Nobelmiddagens första överraskning kom när de vitklädda servitörerna strömmade nerför trappan med förrätten. Servitörerna gick fyra i bredd vid serveringen – något de aldrig tidigare gjort.

Aftonbladet.se:s mat+vins egen stjärnkock Rikard Nilsson ger förrätten – en klassiskt svensk skaldjurstallrik – högt betyg.

– En kanonbra inledning! Kul med variation. Kombinationen av sötma och syror är väldigt svenskt, säger Rikard Nilsson till aftonbladet.se.

Han medger dock att skaldjurstallriken var ett säkert kort.

– Trendnissen tycker säkert att det är tråkigt och fantasilöst, men jag tycker att det är ett riktigt bra val. Bra mat helt enkelt. Och visuellt sett är det en färgsprakande upplevelse med bra färger, säger han.

Huvudrätten passar årstiden

Knappt en timme senare serverades huvudrätten. Pärlhöna med skogschampinjoner, frikassé på grönsaker och potatiskaka.

– När jag läser menyn kan jag känna höga, härliga smaker av svamp och av potatisbakelsen. Sen är det superfräscha grönsaker till och säkerligen en krämig sås till pärlhönan.

– Ett mycket bra val. En bra komposition och smakerna passar årstiden perfekt, säger stjärnkocken.

Vinet – Chateau Malescot S:t Exupery – kommer från Bordeux och är av årgång 1996.

”Sexigt med choklad”

Desserten serverades strax efter klockan nio. Då fick de 1 300 gästerna njuta av chokladmousse smaksatt med kaffe och en liten sallad på citrusfrukter vid sidan om.

– Återigen ett bra val. Det är ju lite småsexigt med choklad. Chokladmoussen ser ut som en liten stubbe, förklarar Rikard.

Som dryck serveras Banyuls select vieux l´Etoile, ett årgångsvin från 1985.

– Det är ett härligt ”chokladvin” som fungerar exceptionellt bra till choklad, säger han.

När desserten bars in var det svårt att hålla munnen stängd. Till tonerna av solisten Magnus Lindgren tog kung Carl-Gustaf första sleven av den spektakulära citrussalladen.

– Vilken inramning! utbrister Rikard Nilsson.

– Mat och musik går hand i hand. Bägge handlar om ångestladdad skapelse. Och en bättre solist än Magnus Lindgren går nog inte att hitta.

Nobelmenyn

Läs mer om Nobelfesten

Nicklas Hermansson