Puss på dig - min Persson

Statsministern: Make love not war

1 av 4 | Foto: URBAN ANDERSSON
KYSSEN Nygifta Göran Persson och Anitra Steen var lyckliga och pussades. Sedan dansade de brudvals.
NYHETER

Älska, kriga inte. Sade statsministern och drog upp sin nyblivna hustru på dansgolvet.

Fyra dygn efter vigseln dansade de brudvalsen. På Nobelfesten.

Nobelmiddagens meny

Festen till Nobelpristagarnas ära var första gången som statsministerparet Göran Persson och Anitra Steen visade upp sig offentligt tillsammans efter bröllopet i lördags.

Då var det mörk kavaj som gällde, alltså fina kläder men inte superfina.

I går var frack för herrarna och långklänning i vackert tyg för damerna. Anitra Steen använde samma vita brokadklänning som på Nobelfesten för fem år sedan. Då var hon bjuden som ordförande i styrelsen för Stockholms konserthus.

- Det är samma storlek som då också. Men det är det inte på fracken, sa Anitra Steen med en menande blick på makens rondör.

Båda två styr

Vem som bestämmer i hushållet, han eller hon, är oklart.

- Vi styr båda två. Det är det som är problemet med oss, säger Anitra Steen, som tycker att livet som statsministerns hustru ställer nya krav.

- Man måste vara lite försiktig. Man får inte skämta hur mycket som helst.

Men här har Göran Persson en helt annan uppfattning.

- Hon behöver inte ändra på något. Hon har skämtat och fnittrat hela sitt vuxna liv. Hon har fnittrat sig igenom en hel budgetsanering. Och det ska hon inte behöva ändra på nu.

Anitra Steen var statssekreterare på finansdepartementet när Göran Persson var finansminister och på bara några år drog ner statens utgifter med över hundra miljarder kronor.

För övrigt hade statsministern för dagen en sak att säga.

- Make love, not war. (Älska, kriga inte).

Efter denna bestämda positionsbestämning bar det av mot dansgolvet. Där förde Göran Persson, trots problem med en ömmande höft, Anitra Steen för första gången sedan de gifte sig. En slags brudvals alltså. Fast fyra dagar för sent och i ett inte särskilt familjärt sammanhang.

Omtumlad

Göran Persson hade kronprinsessan Victoria till bordet under middagen. De föreföll inte ha särskilt stort utbyte av varandra. Statsministern läste menyn och prinsessan talade med fysikpristagaren Anthony Leggett, 65.

Inte heller Anitra Steen hade något större utbyte av sin bordskavaljer. Medicinpristagaren Paul C Lauterbur bär hörapparat. De är svårbemästrade i miljöer som Nobelmiddagen.

Anitra Steen, som haft centrala positioner i samhället i nära tjugo år, var omtumlad av det stora intresset för hennes person.

- Det här var en pärs, sa hon efter sina första timmar som officiell hustru till statsministern.

Förundrade var också en grupp amerikanska damer som inte alls förstod vilka som fotograferades.

- Who are these guys? (Vad är det där för människor?)

Dagens andra attraktion var Al Gore, vice president i USA under Bill Clinton. Gore förlorade presidentvalet mot George W Bush 2000 trots att han fick en halv miljon fler röster. Nu ägnar han sig åt miljö- och it-frågor, bland annat i ett företag som bidrar med pengar till Nobelstiftelsen.

Gore hade utrikesminister Laila Freivalds till bordet.

- Han är oerhört engagerad. Jag är imponerad.

Nobelmiddagens meny

Lena Mellin