Lars får vård - Urban nobbas

Lidingö kommun vägrar betala dagvård för yngre dementa

NYHETER

Båda är 59 år och lider av Alzheimers sjukdom. Men där slutar likheterna.

Lars Hellner får meningsfull dagvård för unga dementa.

Urban Wågert tvingas till en miljö bland 90-åringar.

Foto: VERONICA KARLSSON
BÅDA HAR ALZHEIMER Urban Wågert (t h) och Lars Hellner (t v) har samma demenssjukdom och samma vårdbehov men Urbans kommun Lidingö vägrar betala för dagvården för yngre dementa.

Adventsstjärnan lyser varmt på dagvårdscentret Flygarhöjden i Skarpnäck. Stämningen är trygg - flera patienter känner redan varandra från ett nätverk för unga dementa.

Lars Hellner bor i Danderyds kommun, som bekostar hans dagvårdsplats. Han trivs på Flygarhöjden, men saknar vännen Urban Wågert som i måndags fick avslag av sin hemkommun Lidingö.

- Jag vill att Urban ska ha en meningsfull vardag och inte bara förvaras och baka bullar bland äldre med rullatorer, säger hustrun Gunilla Wågert. Hon har ständig ångest för att maken ska skada sig eller gå vilse medan hon arbetar.

"Blev deprimerad"

Urban, som fick diagnosen alzheimer för fyra år sedan, erbjöds i våras Lidingös dagvård "för personer i varierande ålder".

- Men han blev djupt deprimerad av att vara bland äldre med aktiviteter för äldre, säger hustrun.

Lidingö kan köpa insatser i en annan kommun "om särskilda skäl föreligger". Men fastän kommunen saknar egen verksamhet för yngre dementa har Urban Wågert fått avslag.

- Lidingö blottar en nedlåtande människosyn. När det för omväxlings skull finns anpassad dagvård är ett avslag direkt småaktigt och elakt, säger Krister Westerlund, ordförande i Alzheimerföreningen.

I parallellfallet Lars Hellner sa Danderyds kommun direkt ja till Flygarhöjden.

"Inget att erbjuda"

- De hade inget eget att erbjuda men var villiga att hitta andra lösningar, säger Lars Hellners hustru Ann-Christine Hagberg vars man nu riskerar att förlora en trygg vän.

- De ansvariga saknar förankring i verkligheten och har varken tagit medicinska eller mänskliga hänsyn. De vägrar se skillnad på en person mitt i livet och en pensionär.

Biståndsbedömarchefen Ingrid Keder har avböjt kommentar och hänvisar till sin chef Hans Fredin som ansvarar för äldre- och handikappförvaltningen.

Vad handlar beslutet om i kronor och ören?

- Det är alltid väldigt dyrt att köpa insatser i andra kommuner.

Är det okej att en aktiv 59-årig man erbjuds stavgång, handarbete och bullbak?

- Jag vill inte kommentera det.

Britt Peruzzi