Gamla skulle få sin lutfisk - blåsta igen

Personalen ville betala - kommunen säger nej

NYHETER

Kommunen i Gnesta ger sig inte. Trots att personalen vill betala pensionärernas lutfisk säger de nej.

- Det är inte förenligt med livsmedelslagen, säger Anne Saristo, socialchef i Gnesta.

Foto: HENRY LUNDHOLM
PERSONALEN STÄLLDE UPP Personalen på Frustunagården ville ställa upp och betala pensionärernas lutfisk ur egen ficka, men kommunen säger nej. Marita Andersson, Margareta Persson, Ingerborg Andersson, Kristina Winter, Anna-Lisa Andersson och Ulla Biström får fira jul utan lutfisk.

I år blir Gnestas pensionärer utan lutfisk på luciadagen, som Aftonbladet kunde berätta redan i går. De ansvariga i kommunen tycker att det kostar för mycket.

Luciadagen infaller i år på en lördag och det anses för dyrt att ta in extrapersonal på helgen. I stället står mandelfisk på menyn.

En mångårig tradition bryts - och många har blivit upprörda å pensionärernas vägnar. Bland dem personalen på avdelningen Näckrosen på Frustunagården.

Kommunen förbjöd

- Vi tyckte det var så tråkigt att våra pensionärer inte skulle få sin lutfisk så vi bestämde oss för att själva betala maten och laga till den i vårt kök här på avdelningen, säger Ulla Biberg.

Hon och kollegorna understryker att det inte är frågan om någon protest utan att de vill göra det så hemtrevligt som möjligt för de boende.

Det såg alltså ut som att det trots allt skulle bli lutfisk på luciadagen, åtminstone för de boende på Näckrosen.

Men icke. I går bestämde kommunen att personalen inte får servera pensionärerna lutfisk.

- Det har med livsmedelslagen att göra. Det finns visserligen kök på avdelningen med det är inte avsett för den typen av matlagning.

Men personalen lagar ju frukost där, kokar gröt och liknande?

- Ja, men det är två olika saker. Dessutom är det inte förenligt med likställighetsprincipen att en avdelning blir bjuden på lutfisk men inte en annan.

Vill ha sponsring

Men personalen betalar ju själva?

- Ja, men det blir ändå inte rättvist.

Näckrosens pensionärer får alltså nöja sej med mandelfisk på lördag. Något som pensionären Ingeborg Andersson är mycket besviken över.

- Det är ju så härligt gott. Så mycket kan det ju inte kosta. Men säger de att de inte har råd så får man väl finna sig i det, säger hon.

En liten glimt hopp finns dock. Tvärtemot vad de ansvariga i Gnesta kommun tidigare sagt är de nu öppna för sponsring utifrån.

- Kan någon transportera hit lutfisken på ett sätt som är acceptabelt så kan vi tänka på saken, säger Anne Saristo.

Anna Lindström