"Han sa att det var ett giftutsläpp"

Skådespelaren åtalad för sexövergrepp på 5 flickor

1 av 3 | Foto: POLISEN
HADE MUNSKYDD I BILEN Under utredningen genomfördes flera fotokonfrontationer. Vid en av konfrontationerna visade polisen med fotomontage hur skådespelaren och fem andra män skulle se ut i munskydd. Ett munskydd av den här typen hittades i handskfacket på skådespelarens bil.
NYHETER

Ansiktsmasken är polisens trumfkort mot Rederietstjärnan som är misstänkt för sexuellt ofredande av fem småflickor.

Iklädd munskyddet och utrustad med mätutrustning misstänks han ha lurat flickorna att klä av sig nakna.

- Han sa att det var ett giftutsläpp, berättar flickorna.

Mannen är en av Sveriges mest kända skådespelare med en lång och framgångsrik karriär bakom sig. På meritlistan finns både seriösa och mer lättsamma roller.

Bland annat hade han en framträdande roll i tv-följetongen Rederiet som lockade miljonpublik på 1990-talet.

På måndag ställs skådespelaren inför rätta misstänkt för sexuellt ofredande av fem flickor mellan nio och tolv år. Men redan i går släppte åklagaren den tidigare hemligstämplade förundersökningen.

Tvingades ha höfthållare

Polisen fick upp ögonen för mannen i maj 2002. Två flickor badade i ån nära Roslags-Bro kyrka norr om Norrtälje. Efter badet låg flickorna och solade på en filt vid vattnet.

Plötsligt kom en man gående. Han var klädd i en militärgrön overall och hade ett vitt munskydd.

- Han sa att en bil voltat i ån och att det hade kommit ut jättemycket gift. Han var orolig för att vi fått giftet på oss och sa att vi skulle komma med honom, säger en av flickorna i förhör.

Mannen hade ett mätinstrument som han undersökte flickorna med. Att instrumentet pep visade att flickorna fått gift på sig, hävdade mannen.

Med en blomspruta sprejade mannen "motgift" på flickorna. Ett av offren tvingades också ta på sig nylonstrumpor och höfthållare som mannen menade skulle skydda henne.

När mannen drog ner blixtlåset i overallen sprang flickorna skrikande från platsen.

Hörde flickornas skrik

En kyrkvaktmästare som hörde flickornas skrik hade några minuter tidigare lagt märke till en bil som stod parkerad vid kyrkan.

Det var skådespelarens bil.

När polisen slog till några dagar senare hittades ett vitt munskydd i bilens handskfack.

Mannen medger att han varit vid kyrkan, men nekar till att ha något med övergreppen att göra.

- Jag stannade till eftersom jag kört vilse och var tvungen att titta på kartan, säger han i förhör.

Händelsen vid kyrkan i Roslags-Bro lät bekant för utredaren. Två ärenden med liknande händelseförlopp låg olösta hos polisen. Även då har gärningsmannen:

Påstått att en tankbil vält och att farliga gifter läckt ut samtidigt som han bar munskydd och var utrustad med ett slags mätinstrument.

Uppmanat flickorna att ta av sig alla kläder och sedan undersökt dem med mätaren.

Sprutat vätska på sina offer som han därefter masserat på flickornas nakna kroppar, antingen med händerna eller med mätinstrumentet.

Kammaråklagare Ewa Tvengström anser att skådespelaren är bunden till brotten.

Trumfkortet är munskyddet och andra beslag samt det faktum att mannen var vid kyrkan samma dag som övergreppet inträffade.

Åklagaren stöder också åtalet på omfattande vittnesmål från både barn och vuxna. Vid en fotokonfrontation kunde några av flickorna - inte alla - peka ut mannen.

"Har en dubbelgångare"

Skådespelaren nekar till samtliga brott. Han säger i förhören att flickorna måste ha sett honom i en tidning eller på tv och blandat ihop honom med den verklige gärningsmannen.

I förhören berättar han också om en dubbelgångare - men vill inte namnge honom. Han säger att folk ofta förväxlar honom med andra.

- Jag har levt med det i så många år att folk kommer fram på gatan och hälsar på mig och håller långa konversationer, säger han i förhör.

Aftonbladet har förgäves sökt skådespelaren.

Jens Kärrman