Skämtet om Robinson-Jan - rena såpan

1 av 2
PRACTICAL JOKE Enligt nyhetssajten Dagens PS skulle Jan Dinkelspiel, känd från Robinson, ha smugglat in ammunition till England i samband med president Bushs besök där nyligen. Sanningen var att Jan Dinkelspiel gripits i brittiska tullen med två jaktpatroner. Pappa Ulf åkte över till Storbritannien för att hjälpa sonen med att ordna advokat. Jans syster låg bakom publiceringen på nätsajten.
NYHETER

Det började som ett skämt på internet.

Plötsligt var en Robinson-profil, en före detta minister, en svensk ambassadör samt UD inblandade i en sällan skådad kalabalik.

Dramat inleddes med att en läsare ringde Aftonbladet i går kväll och tipsade om en artikel som var publicerad på mediasajten Dagens PS.

"Vapensmuggling"

Artikeln handlade om Jan Dinkelspiel, 26, som kom tvåa i det populära tv-programmet Expedition: Robinson 2001.

Under rubriken "Extra: Robinson-Jan gripen för vapensmuggling" återfanns följande notis:

"Robinsonstjärnan Jan Dinkelspiel greps med fickorna fulla av ammunition på Londonflygplatsen Heathrow i samband med USA:s president Bushs besök nyligen i Storbritannien.

Diplomatsonens far Ulf Dinkelspiel har fått göra en blixtresa till London och förhandla med de engelska myndigheterna.

Nato-relationer

Händelsen har påverkat Sveriges relationer med Nato, säger president Georg Bushs talesman Dick Fake, till Dagens PS."

Aftonbladet beslöt att kontrollera historien, även om det fanns tecken på att allt inte stod rätt till: det engelska ordet Fake betyder bluff på svenska.

Och mer och mer skulle komma att tyda på att det hela bara var struntprat.

Ambassadören sov

Andreas Norman på UD:s pressjour hade aldrig hört talas om händelsen. Ambassadör Mats Bergquist som låg och sov när Aftonbladet ringde kände inte igen historien.

Och Ulf Dinkelspiel, vd på Svenska Exportrådet och EU-minister i den borgerliga regeringen 1991-94, ville inte komma till telefonen.

När sedan Bengt Uggla, chefredaktör på Dagens PS, kortfattat meddelade att det var fråga om ett practical joke som publicerats av misstag stod vi i begrepp att lägga ner historien.

Två jaktpatroner

Men plötsligt vände allt. UD:s pressjour ringde upp och berättade att ambassadören nu kvicknat till och plötsligt kommit ihåg händelsen.

Aftonbladet ringde än en gång upp Bergquist, som berättade:

- Jan Dinkelspiel åkte för en tid sedan fast på Manchesters flygplats med två jaktpatroner i bagaget. Det är att betrakta som en förseelse och leder på sin höjd till böter.

Finns det någon koppling till den amerikanska presidentens besök?

- Nej, ingen jag känner till.

Systern låg bakom

Stämmer det att Ulf Dinkelspiel åkte över till England för att hjälpa till?

- Ja, han har varit över och ordnat advokat.

Sen går det några minuter till - och UD ringer igen. Den här gången för att berätta att Ulf Dinkelspiel hört av sig.

- Han berättade att det var Jans syster, som jobbar på Dagens PS, som låg bakom skämtet. Det var aldrig meningen att det skulle publiceras, säger Anders Norman på pressjouren.

Oisìn Cantwell