Pyttelite skiljer oss från aporna

Schimpansens arvsmassa kartlagd

NYHETER

Kartläggningen av schimpansens hela arvsmassa är färdig.

Nu vet forskarna hur mycket vi skiljer oss från apan.

Det handlar främst om hörsel och luktsinne.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
Människan har bättre hörsel än schimpansen, men apan har ett bättre luktsinne. Det har forskningen kommit fram till. Schimpansens arvsmassa är nu kartlagd.

Schimpansen är människans närmaste släkting. Trots att arterna gick skilda vägar för fem miljoner år sedan är arvsmassan fortfarande identisk till 98,8 procent.

Forskare i USA är nu klara med en genkarta över vår släkting, skriver Dagens Nyheter. I går lades materialet ut på internet och världens genforskare är lyriska.

- Vetenskapligt är det här helt fantastiskt, säger molekylärbiologen Svante Pääbo, chef för Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig, till DN.

Fem år av evolution

Nu vet vi vilka skillnader fem miljoner år av evolution orsakat.

Människans hörsel är mer välutvecklad än schimpansens, vilket förklaras med att det talade språket kräver en bättre urskiljning av ljud. Schimpansen har dock ett bättre luktsinne.

Schimpansens genuppsättning gör att den slipper många av de sjukdomar som drabbar människan, till exempel malaria, autism och schizofreni. Schimpanser som smittas med hiv utvecklar aldrig aids.

Forskarna hoppas att schimpansens genkarta ska öka kunskapen om de mänskliga sjukdomarna.

Gunnar Svensson