Stormvarning i norra Sverige

SMHI: I natt är stormen här

NYHETER

I natt väntas stormbyar vara på väg in över norra Sverige.

SMHI varnar för trafikstörningar och har stärkt fjällvädervarningen till den starkaste graden.

I Norge har den hårda blåsten lyckats flytta ett helt berg.

Foto: Lofotpostens webbkamera
Ovädret sveper in över Lofoten i norra Norge.

Det är ett lågtryck norr om Skandinavien som har utmynnat i stormbyar som på torsdagsförmiddagen blåste in över Lofoten och ner över norska västkusten.

Norska tidningen VG:s nätupplaga skriver att stormen hittills har lyckats flytta en lastbil tre, fyra meter – i sidled.

Ännu värre gick det i Lyngen i Troms när en buss med 30 personer fastnade i stormen sent på eftermiddagen. Bussen blåstes av vägen, välte och tolv personer skadades, skriver Aftenpostens nätupplaga. Åtta ambulanser skickades till platsen.

På ön Sanna i det nordnorska kustbandet rapporterar invånarna att den starka vinden lyckats föra bort ett helt berg. Den tio meter höga bergsklippan "Litjmannen" har försvunnit i blåsten.

– "Litjmannen" har stått tillsammans med "Stormannen" mellan Breitind och Mjåtind sedan Sanna steg upp ur havet - i storm som lugnt väder. Men nu är det bara "Stormannen" som står kvar ensam, säger Jens Eliassen till VG.

Längs norska kusten rapporterades om tolv meter höga vågor. Samtidigt skapas problem för flyg- och färjetrafiken. Och stormen är långt ifrån över – nu kommer den till Sverige.

Drar in över Sverige

Stormbyar väntas i natt dra in över de svenska fjällen – Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen.

– I natt kommer stormen med full kraft, säger Anders Hjort, meteorog på SMHI, till aftonbladet.se sent på torsdagskvällen.

Vädret i fjällen försvåras av att det – förutom stormen – även kommer att snöa rejält. Snöbyar är på väg.

Hårda vindar och kraftigt snöfall orsakade på torsdagskvällen stora trafiksvårigheter på fjällvägarna i norr. Vid 22-tiden blåste det cirka 20 sekundmeter i trakten av Riksgränsen.

På den svenska sidan gick det då fortfarande att ta sig fram på E10, men i Norge krävdes så kallad kolonnkörning.

Stopp på riksväg 95 och E10

Redan vid 22-tiden hade kolonnkörning inletts på riksväg 95 från Arjeplog mot Norge på grund av vinden och de kraftiga snöbyarna. Efter klockan 23 räknade man med att trafiken helt skulle stoppas på både väg 95 och E10.

Längs E12 mellan Hemavan och Mo i Rana snöade det också kraftigt. Vägen plogades kontinuerligt men var vid 22-tiden fortfarande framkomlig.

Längre söderut var läget bättre.

Vid Storlien blåste det cirka tio sekundmeter.

Nicklas Hermansson, Åsa Asplid, TT