Moderaterna fortsatt framåt i ny SCB-mätning

S backar men behåller majoriteten tillsammans med v och mp

NYHETER

Moderaterna under den nye ledaren Fredrik Reinfeldt går starkt framåt även i SCB:s stora partisympatiundersökning i november.

Socialdemokraterna fortsätter bakåt men har fortfarande majoritet med v och mp.

Moderaterna får 20,0 procent av rösterna. Det är en statistiskt säker uppgång med 4,7 procentenheter sedan valet.

En viss återhämtning från det dåliga valresultatet skedde redan i majundersökningen med 1,5 procentenheter. Men den stora uppgången kommer alltså efter att partiet fick en ny partiledare i höstas.

- Det här är väldigt roligt och bekräftar den bild vi fått att det går uppåt. Extra roligt är att vi tar väljare från socialdemokraterna, säger moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin till TT.

Anledningen till uppgången tror han är en kombination av en Reinfeldt-effekt och människors missnöje med regeringen.

S fortsatt bakåt

Socialdemokraterna kan notera en motsatt utveckling i väljarstödet. I majundersökningen började nedgången med 1,6 procentenheter jämfört med valet. I novembermätningen fortsätter nedgången och partiet får 36,9 procent, en statistiskt säker tillbakagång på 3 procentenheter från valresultatet.

Förändringarna för folkpartiet och centern är marginella och inte statistiskt säkerställda. Fp får 13,6 procent, strax över valresultatet, och c får 6,6 procent, mindre än en halv procentenhet bättre än valet.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson gläds ändå åt att man vunnit 1,1 procentenheter från s sedan valet och att partiet är näst bästa parti, om man bortser från det vanligaste svaret ''inget parti''.

''Ingen högervind''

Kristdemokraterna fortsätter att tappa. Partiet får 7,0 procent, en säker tillbakagång med 2,1 procentenheter från valet.

Tillsammans ökar ändå det borgerliga blocket sin andel till drygt 47 procent, samtidigt som regeringen och samarbetspartierna går tillbaka.

- Jag tror ändå inte att man ska tolka det här som att det blåser en högervind, säger socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist till TT.

- Det handlar om att människor känner oro och osäkerhet för att vi inte förmår leva upp till våra ambitioner när det gäller skola och vården snarare än att man tror att moderata skattesänkningar är lösningen, säger han.

Positiv effekt

Att fler av s-väljarna går högerut än vänsterut, vill Stjernkvist inte göra för stor sak av, eftersom det rör sig om relativt små tal. Den moderata framgången tycks snarare uppmuntra honom.

-Den positiva effekten är att de politiska alternativen blir tydligare, säger Lars Stjernkvist.

Tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet har regeringen trots allt fortfarande en majoritet av väljarkåren bakom sig med 50,7 procent. Ett hot är möjligen att mp med sina oförändrade 4,5 procent inte är statistiskt säkert över riksdagsspärren.

Vänsterpartiet noterar däremot en säker uppgång med 0,9 procentenheter från valet och får 9,3 procent.

Undersökningen genomfördes per telefon under perioden den 3 till 24 november omfattande ett urval av 9 127 personer. Av dessa var det ungefär 24 procent som av olika skäl inte deltog.

Owe Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM