Tre års ängelse för fentanylåtalad

Fälldes för vållande till annans död

NYHETER

SUNDSVALL (TT)

Sundsvalls tingsrätt dömde på torsdagen en 29-åring narkotikalangare som ansvarig för att en missbrukare dött sedan han överdoserat drogen fentanyl i tron att det var heroin.

Mannen döms till tre års fängelse för bland annat vållande till annans död, framkallande av fara för annan, grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Han hålls som ansvarig för att ha langat fentanyl till missbrukare i Sundsvall.

Sedan fentanyl kommit ut på marknaden i Sundsvall har två missbrukare dött och minst fem personer blivit medvetslösa efter att ha tagit överdoser. Ett av dödsfallen fälls 29-åringen för att ha vållat.

Vid rättegången framkom av ett expertutlåtande att den syntetiska drogen fentanyl kan vara 50 gånger starkare än heroin och vissa fentanylvarianter ännu starkare.

Dök upp förra året

Fentanyl har ingen lång historia bland missbrukarna i Sverige. Den dök upp bland polisens beslag förra året och sedan dess har ett 20-tal beslag gjorts. Vad som gör drogen speciellt farligt är dess styrka som gör den väldigt lätt att överdosera.

Det är oklart vilken styrka det var på det fentanyl som langades i Sundsvall.

Tingsrätten anser att 29-åringen handlat hänsynslöst då han sålt fentanyl eftersom han var medveten om att drogen var särskilt farlig. Den dömde ska också betala totalt 125000 kronor till den avlidne missbrukarens anhöriga.

Minst tio dödsfall

Trots att fentanyl bara funnits ute på marknaden bland missbrukarna i Sverige i ett års tid misstänks drogen ha orsakat åtminstone tio dödsfall, varav två inträffat i Sundsvall. Polisen och andra narkotikaexperter betecknar det som en extremt hög siffra med tanke på att belagen är så få.

En medåtalad 30-årig man dömdes till ett års fängelse för narkotikabrott, brott mot knivlagen och häleri. En tredje man, 31 år gammal, döms till skyddstillsyn för stöld, snatteri och narkotikabrott.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM