Polisman använder polisens brev för att starta parti

NYHETER

GÖTEBORG

En polisman i Västra Götaland vill registrera ett politiskt parti.

Han har sänt ut tiggarbrev i kuvert från polisens idrottsförening.

"Svenska folkets egenart måste bevaras" står det i partiets presentation.

En representant för idrottsföreningens styrelse tar avstånd från breven.

- Kuverten ska endast användas i idrottssammanhang inom vår förening. Vi betalar dyrt för de här kuverten och ser ogärna att de används i privata sammanhang.

Tigger pengar

Polismannen har många år i tjänsten. Men så gav han sig in i politiken.

Brevet handlar om framtidspartiet som sägs ha startats 1995. Polismannen skriver att man nu vill ha pengar för att registrera partiet.

Men partinamnet finns redan registrerat för kommunalval i Småland och har mandat på en småländsk ort.

En representant för det småländska framtidspartiet säger att man inte står bakom satsningen och att han känner inte till den.

Vill minska biståndet

I polismannens brev finns ett förslag till partiprogram. Där finns flera punkter som handlar om svenskhet, bland annat bevarandet av svenska språket och svenska traditioner.

Invandrarpolitiken tas upp: både invandring, humanitär hjälp till människor i andra länder och olika hjälpinsatser utomlands ska rymmas inom målet 1 procent av BNP, skriver man.

Enligt informationschef Bengt Staaf vid polisen i Västra Götaland känner polisledningen inte till polismannens politiska verksamhet.

- Vi har ju föreningsfrihet och så länge någon inte begår något brottsligt så är det svårt att göra något, säger Bengt Staaf.

Polismannen har inte gått att nå för en kommentar.

Lena Olsson