"Vi kan inte hylla Astrid med grus"

Storgräl om terrass och staty

NYHETER

Alla vill hylla Astrid Lindgrens minne.

Men hur det ska gå till bråkar man om både i Stockholm och Vimmerby.

- Man kan väl inte hylla Astrid Lindgren med en hög grus, säger oppositionsrådet Michael Söderlund (m) apropå den terrass som ska byggas i Vasaparken i Stockholm.

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm klubbade förra veckan ett beslut om att bygga en Astrid Lindgrens terrass i Vasaparken, alldeles nära huset där hon bodde.

Alla är inte förtjusta i idén. Oppositionsrådet Michael Söderlund (m) menar att den planerade terrassen mest påminner om en hög grus.

Men det är inte bara i Stockholm som meningarna går isär om minnesmärken över Astrid Lindgren. I Vimmerby, författarinnans barndomsstad, har invånarna länge velat ha en staty.

- Vi började diskutera det i slutet av 1990-talet. Men då fick vi höra att det inte går att resa statyer över levande människor. När Astrid sedan gick bort kunde det inte bli någon staty eftersom det då krävdes en levande modell, säger Michael Sandström, ordförande i föreningen Bevara Vimmerby.

I stället bestämde kommunen att det skulle bli en annan form av minnesmärke. En grupp tillsattes, en tävling utlystes och förslagen från konstnärer strömmade in. Vinnare blev Berit Lindfeldt med Källa Astrid, som är en vattenspegel gjuten i brons med ett barnhuvud omgivet av vildrosor.

Men det konstverket imponerade inte på allmänheten i Vimmerby. Föreningen Bevara Vimmerby startade en namninsamling för att en staty ska resas i stället. 8 500 personer skrev på och listan lämnades till kommunstyrelsen.

Anna Lindström