Stal unika böcker för 400 miljoner

Ingen misstänkte bibliotekarien

NYHETER

BERLIN

Den stillsamme, försynte bibliotekarien stal 3 250 gamla böcker, värda minst 400 miljoner kronor.

Först nu - 25 år senare - har polisen lyckats ta reda på vart dyrgriparna tog vägen.

Mannen var specialist på fornnordiska språk och sanskrit, och anställdes på 60-talet vid orientaliska avdelningen på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.

Först på 70-talet upptäckte de ansvariga på biblioteket att flera tusen värdefulla böcker var försvunna.

Avled i våras

- Gärningsmannen kom jag aldrig på tanken att misstänka. Han var en beskedlig person, på gränsen till självutplånande, säger före detta riksbibliotekarien och chefen för Det Kongelige Bibliotek, Palle Birkelund, till tidningen B.T.

Den pensionerade bibliotekarien avled i våras.

Nu i höst hörde auktionshuset Christie"s i London av sig till biblioteket i Köpenhamn. Man hade fått in böcker till ett värde av tre-fyra miljoner kronor och misstänkte att det var stöldgods.

Bibliotekariens 68-åriga änka, hans 42-årige son och 33-åriga svärdotter anhölls i hemlighet och häktades den 5 november. Hemma hos änkan i Köpenhamn fann polisen över 1 600 stulna böcker till ett värde av cirka 200 miljoner kronor.

Luther och Kepler

Bland de beslagtagna verken finns flera hundra originaltryck av Martin Luthers skrifter, förstautgåvor av astronomerna Tycho Brahe och Johan Kepler, författarna Thomas Moore och John Milton, filosofen Immanuel Kant och geografen Willem Blaeuw.

En undersökning av de misstänktas privatekonomi visar att de sedan 1998 har sålt böcker för tio-tolv miljoner i små partier. Pengarna har bland annat använts till inköp av bostäder och luxuös inredning.

Ännu saknas hälften av de stulna böckerna. De seriösa auktionshusen ska nu gå igenom sina arkiv och eventuellt köpa tillbaka böckerna från kunderna.

Asbjørn Svarstad