Sexåring dog av influensan

Avled av hjärtsvikt efter infektion - läkarna stod maktlösa

NYHETER

En sexårig pojke har avlidit på ett sjukhus i Norge - troligen i sviterna av årets aggressiva influensa.

Pojken avled på sjukhuset i Ådalsnes i Rauma på onsdagseftermiddagen, skriver den norska tidningen Verdens Gang.

– Jag vill inte spekulera om det kan vara influensavirus som är orsaken. Men jag kan inte utesluta detta, säger läkaren Jon Sverre Aursand i Rauma till VG.

Sexåringen insjuknade förra fredagen. Han hade feber, ont i magen och kräktes. I början av veckan tycktes han vara på bättringsvägen när han plötsligt blev sämre igen.

Kämpade för att rädda pojken

Föräldrarna uppsökte läkare, men sexåringens liv gick inte att rädda. Fyra läkare arbetade intensivt med räddningsarbetet, men till slut slutade pojken andas.

– Vi gjorde allt som stod i vår makt, men det var tyvärr inte möjligt att rädda honom. Det är väldigt ovanligt att sånt här sker och jag menar bestämt att ingen kan lastas för den tragiska utgången, säger Jon Sverre Aursand.

Enligt läkarna dog pojken av akut hjärtsvikt till följd av en infektion. Den exakta dödsorsaken kommer inte att kunna fastställas förrän om några dagar. Men läkarna utesluter inte att det var influensan som tog pojkens liv.

Årets influensavirus har visat sig vara ovanligt aggressivt; redan har flera barn i Storbritannien avlidit i sviterna av influensan.

– Mitt råd till allmänheten är att föräldrar inte ska dröja med att ta kontakt med läkare om de är oroliga för sina barns hälsa, säger Jon Sverre Aursand till VG.

Tidigare artiklar

Läs även

Fredrik Rundkvist