Varningar och hot inför EU-toppmötet

Medlemsstaternas röststyrka kan stoppa uppgörelse om EU:s första konstitution

NYHETER

EU:s ledare inledde på fredagen toppmötet om EU:s konstitution.

Varningar för ett misslyckande var flera.

Förhandlingarna om konstitutionen är planerade att pågå till lördag kväll. Medlemsstaternas delegationer har dock uppmanats att boka hotell även för söndagen.

På väg från sitt hotell till toppmöteslokalen varnade Italiens premiärminister Silvio Berlusconi för att striden om medlemsstaternas röststyrka kan stoppa en uppgörelse om EU:s första konstitution.

Berlusconi är för närvarande EU:s ordförande. Han har satsat mycket prestige på att få en överenskommelse i hamn.

Konstitutionens syfte är bland annat att göra dagens fördragstexter mer lättförståeliga. Den innehåller också förslag som ska göra EU mer effektivt när unionen utvidgas från 15 till 25 länder nästa år. Bland annat ska röstsystemet i EU:s främsta beslutande organ, ministerrådet, göras om.

Giscard varnade

Valéry Giscard d'Estaing, ordförande i det konvent som i somras lade fram förslaget till konstitution, kom med en varning i fredagens Financial Times. ''En dålig uppgörelse om en stympad konstitution hotar att döma Europa till kraftlöshet och ineffektivitet'', skriver han.

Enighet råder redan om en stor del av innehållet i konstitutionen. Men några avgörande knäckfrågor kan sätta stopp för allt. Orsaken är att alla 25 nuvarande och blivande EU-länder måste vara eniga.

Från polskt och spanskt håll har kommit hot om att lägga in veto mot hela konstitutionen om dagens fördelning av röster mellan medlemsstaterna förändras. Enligt förslaget ska befolkningsstorlek väga tyngre när EU tar beslut i ministerrådet. Med ett sådant system blir Tyskland den stora vinnaren.

Berlusconi har dock inför toppmötet sagt att han har ''en formel'' i fickan, som han tänker plocka fram under förhandlingarna och som kan tillfredsställa Spanien och Polen.

Knäckfrågor

En annan knäckfråga har varit EU:s planer på att öka sin militära styrka. Den tyska förbundskanslern Gerhard Schröder, den franske presidenten Jacques Chirac och den brittiske premiärministern Tony Blair höll på fredagsmorgonen ett minitoppmöte på ett lyxhotell i Bryssel. Enligt DPA så har de tre länderna kommit överens i försvarsfrågorna vilket underlättar en överenskommelse inom hela EU.

Förhandlingarna om konstitutionen startar under fredagseftermiddagen. Då håller det italienska EU-ordförandeskapet enskilda samtal med de 24 övriga staterna.

Statsminister Göran Persson är nöjd med det mesta i konstitutionen, men har ändå några punkter där han vill ha förändringar.

Han vill behålla vetorätten i EU:s utrikespolitik. Persson vill också få in formuleringar i konstitutionen som förbättrar möjligheterna att skydda den svenska offentliga sjukvården och Systembolaget mot EU:s krav på fri konkurrens.

Persson hoppas också på att få in fler formuleringar som stärker miljöarbetet i EU och ökar öppenheten i EU:s institution er.

Enligt den italienske premiärministern Silvio Berlusconi återstår bara två frågor att lösa för att en överenskommelse om en ny grundlag ska vara i hamn. Men det är de svåraste, frågan om hur många röster varje land ska få i ministerrådet och om varje land ska få tillsätta en fullvärdig kommissionär i EU-kommissionen.

- Om vi inte klarar de här frågorna är det bättre att regeringskonferensen får fortsätta än att vi accepterar en dålig kompromiss, sade Berlusconi på en presskonferens.

Han sade också att toppmötet inte kommer att fortsätta längre än till söndag förmiddag. Finns det ingen lösning då blir rösterna i rådet och kommissionens sammansättning något som nästa EU-ordförande i tur, Irland, får lösa.

- Europa har för första gången en militär kapacitet som vi kan hantera efter eget huvud, sade EU-ordföranden Silvio Berlusconi på sin presskonferens och hävdade att det gör det möjligt för EU att agera med kraft på den politiska världsarenan.

- Utan detta instrument kan vi inte använda den diplomatiska kraft vi har. Vi måste ha en försvarspolitik att falla tillbaka på, sade han och tillade att allt har skett i samförstånd med Nato och att det som nu överenskommits är ett komplement till Nato.

Mats Eriksson/TT , Lars Larsson/TT/ , Peter Wallberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM