11-årig pojke räddad från sina kidnappare

Nu kämpar han för sitt liv i sjuksängen – väger bara 15 kilo

Foto: AP
En vakt finns ständigt vid Dzjamal Gamidovs sida när han vårdas på ett barnsjukhus i Dagestan. Dzjamal fritogs på torsdagen efter att i tre och ett halvt år ha hållits i fångenskap av sina kidnappare.
NYHETER

Här vaktas Dzjamal Gamidov, 11, dygnet runt vid sjuksängen.

När pojken efter tre och ett halvt år i förrgår räddades från sina kidnappare vägde han 15 kilo.

– Det är fruktansvärt, fruktansvärt, men han lever åtminstone, säger hans farmor.

Dzjamal Gamidovs unga liv har varit hårt. När han var fem år gammal mördades hans pappa – Dagestans tidigare finansminister Gamid Gamidov – av en bomb som exploderade vid ministeriet.

Tre år senare kidnappades pojken i den ryska delrepublikens huvudstad Machatjkala. Polisen misstänker att den organiserade brottsligheten låg bakom och lösensumman var satt till en miljon amerikanska dollar.

Läkarna kämpar för att rädda hans liv

Men ingen har betalat. Och Dzjamal Gamidov har tvingats utstå år av omänskliga förhållanden.

– Han har plågats, försummats, säger Patimat Kabordiyeva, som leder det sjukvårdsteam som vårdar pojken, till rysk tv.

– Han har knappt fått någon mat eller vatten.

Nyhetsbyrån AP citerar Dagestans inrikesminister Adilgerey Magomedtagirov som säger att pojken bara vägde 15 kilo när han av en tillfällighet hittades i onsdags.

Dzjamal Gamidovs farmor säger att han är ”som en fjäder” och läkarna kämpar för att rädda den svårt undernärda pojken.

Polisen tror att kidnapparna de senaste tre och ett halvt åren har flyttat honom från plats till plats för att undvika att åka fast. Och när härvan nu nystats upp visar den sig sträcka sig långt upp.

Kastades ut ur bil

I går greps chefen för den polisenhet som arbetar med kidnappningsfall, Imamutdin Temirbulatov. För två år sedan fick han sparken från inrikesdepartementet, men han har blivit känd efter att ha fritagit ett stort antal kidnappade.

Nu misstänks Imamutdin Temirbulatov och två av hans närmsta medarbetare för inblandning i kidnappningen. Och klart är att polisen hittade Dzjamal Gamidov av en tillfällighet.

Polisen genomförde en större razzia och gick från dörr till dörr i utkanten av staden Chasavjurt i jakt på ett antal polismördare. När polisen nådde kidnapparnas hus, slängde de in pojken in i en bil och försökte fly från platsen.

Efter en stunds jakt slängdes pojken ur bilen. Han räddades och polisen lyckades snart gripa kidnapparna. Nu vårdas han på en intensivvårdsavdelning och bevakas dygnet runt av polisen.

Mattias Lundell