Influensan slår till vid jul

NYHETER

Nu har influensan tagit Sverige i ett järngrepp.

Och det är framförallt barn som drabbats: i vissa skolklasser är 13 av 20 barn sjuka.

– Inom de närmaste veckorna kommer kulmen att nås, säger influensaexperten Annika Linde på Smittskyddsinstitutet, SMI.

Det finns ingen statistik säker statistik över hur många som hittills insjuknat i Fuijan-influensan. Men SMI räknar med att 5-7 procent av befolkningen kommer att smittas i vinter.

– Den är på ganska ordentligt uppgående nu, och då brukar det ta ett par, tre veckor och sen så nås kulmen. Så man kan tänka sig att kulmen nås vid jul, säger Annika Linde.

Om influensan fått tillräckligt stor spridning redan innan jul så kan den ta slut mycket tvärt. Så skedde exempelvis säsongen 1993-94:

– Då kulminerade den vecka 50. Sen hade man inte ett fall efter den första januari.

Men om inte viruset fått tillräcklig spridning brukar antalet smittfall bara gå ner under julledigheten för att därefter ta fart i gen efter nyår.

De ädsta smittas sist

Smittspridningen brukar ske generationsvis. Först insjuknar de yngsta. Barn har sämre immunskydd än vuxna. Därför sprids viruset mycket snabbt i skolorna och kan resultera i att hela klasser slås ut.

Därefter smittas barnens föräldrar och influensan börjar spridas på arbetsplatserna. Eftersom de har ett bättre skydd mot influensan drabbas de inte i riktigt lika hög grad som barnen.

Först därefter drabbas den tredje generationen - de äldre.

Äldre personer har visserligen ett grundskydd eftersom de haft många influensor tidigare, men samtidigt är deras immunförsvar sämre eftersom det försämras när man blir gammal. Därför drabbas äldre personer hårdare om de trots allt blir smittade.

– Det är därför vi vill att de ska vara vaccinerade för att skyddas mot sjukhusvård och död i influensa, säger Annika Linde.

Liknar tidigare stammar

Hittills har det varit ovanligt få äldre som smittats. En förklaring kan vara att befolkningen i västvärlden generellt sett blivit bättre på att vaccinera sig de senaste åren.

– En annan förklaring kan vara att den här influensastammen är så lik influensor som de äldre haft många gånger tidigare och att de därför är bättre skyddade, säger Annika Linde.

Läs även

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM