”Jag beundrar Tomas Tranströmer enormt”

Nobel- pristagaren JM Coetzee svarar på läsarnas frågor

NYHETER

Årets Nobelpristagare i litteratur, JM Coetzee, ger mycket sällan intervjuer.

Men han lovade att svara på några frågor direkt från aftonbladet.se:s läsare.

Här ger han både turisttips och berättar om sitt fascination för Tour de France, cykelloppet.

Foto: REUTERS
John Maxwell Coetzee.

Finns det någon svensk författare ni tycker om att läsa?

Jimmy

- Jag beundrar Tomas Tranströmer enormt.

Jag har läst att ni tycker om att fiska. Vilken fisk är er favorit?

Alexander

- Tro inte på allt du läser. Jag är ingen fiskare.

Jag har läst att ni alltid följer cykeltävlingen Tour de France. Jag undrar varför ni är så fascinerad av den tävlingen?

Stöder ni någon särskild cyklist eller något lag?

Franz

- Tour de France är det största uthållighetsloppet av alla. Jag skulle stödja Linda McCartneys team (Jag har glömt namnet på laget) om det var tillräckligt bra för att kvalificera sig till Tour de France. I frånvaron av det stöder jag U.S.Postal för lagets förberedelser är så grundliga och professionella. Lance Armstong är en av alla tiders stora cyklister och den som är tekniskt mest perfekt. Jag vann ny respekt för Jan Ullrich under Touren 2003.

Jag är en stor beundrare av er och ert arbete. Jag har läst att ni undervisar vid Adelaides universitet. Nu till min fråga: Är det möjligt för ”vem som helst” att gå på era föreläsningar, även jag som kommer från Sverige? Jag skulle vara den första att komma även om det vore svårt.

Lyckönskningar och kärlek

Kristel, 16 år.

- Jag är rädd att jag måste säga att de jag undervisar på universitetet i Adelaide är studenter som arbetar med doktorsavhandlingar.

Var snäll och berätta vilken musik som ger er gåshud? (Det finns säkert en trevlig vetenskaplig term för reaktionen men jag kan inte hitta den.)

Tack för några flera underbara böcker.

Barbro

- Bachs musik, särskilt pianomusiken.

Jag har hört att ni är vegetarian, att ni är mycket blyg, sällan ger intervjuer och att ni också älskar att cykla och följer Tour de France med stort intresse.

Är det en tillfällighet att allt det också kan sägas om den tyska elektroniska popgruppen Kraftwerk? jag är säker på att ni måste hört det här förut? Är ni påverkad av dem? Eller de av er?

Daniel

- Jag är ledsen att säga att jag aldrig hört talas om Kraftwerk.

Mr Coetzee, tror ni att skriva historier handlar om att hitta på historier eller bara om att berätta dem? Finns berättelser utan sina berättare?

Sylvia

- I den gamla tiden försökte ingen hitta på historier. Konsten bestod av att berätta gamla historier på ett nytt sätt. Sett på det sättet så finns berättelser innan deras berättare dyker upp.

Det här är en fråga som inte handlar om ert skrivande (för omväxlings skull?!) Jag är en 25-årig student och jag ska resa med min blivande fru till Sydafrika. Vart skulle ni, som är infödd sydafrikan, rekommendera mig som förstagångsturist att resa i ert vackra land?

Jonas

- Res österut från Kapstaden in i Little Karoo - Montague, Barrydale, Calitzdorp, Outdtshoorn. Korsa sedan Swartberg Pass in i Great Karoo. Tillbringa en natt i Prince Albert.

Översättning: , Simone Söderhjelm