Webbplats för barn glädjer drottningen

Ska bli mötesplats för alla som arbetar för bättre villkor för barn och ungdomar

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Kungafamiljen på seminariet "Barnen-Drottningens hjärtefråga". Seminariet hölls på slottet och är en 60-årspresent till drottningen.
NYHETER

En ny webbplats för barn, som ska hjälpa dem att hitta rätt stöd och hjälp, blev drottningens födelsedagspresent från stiftelsen Childhood.

Gåvan överlämnades i samband med ett seminarium om barns utsatthet.

- Jag är verkligen rörd och glad, sade drottningen.

Drottning Silvias födelsedagsönskning - att samla alla goda krafter för att stödja arbetet för att mildra barns utsatthet - har blivit verklighet.

Vid seminariet, som drottningen fått som födelsedagsgåva av kung Carl XVI Gustaf, behandlades "drottningens hjärtefråga": Barns utsatthet, ensamhet och bristen på vuxenansvar i det svenska samhället.

Seminariet ägde rum i Bernadottebiblioteket på kungliga slottet i Stockholm.

Som slutvinjett på dagen överlämnade professor Martin Ingvar, ordförande i stiftelsen World Childhood Foundation, barnens nya webbplats på Internet.

Mötesplats

Webbplatsen www.buffert.se ska enligt förhoppningarna bli den självklara mötesplatsen och en sökmotor för alla som arbetar för bättre villkor för barn och ungdomar i Sverige, men också en enkel sökväg för barn som behöver stöd och hjälp i sin vardag.

- Många säger att ingen gör något. Men många arbetar med detta i tysthet och alla goda tankar och idéer är värda att lyftas fram. Vi hoppas att detta ska bli en länk mellan dem, säger Göran Harnesk, generalsekreterare i Barnens rätt i samhället (Bris).

Bris förvaltar webbplatsen för stiftelsen Childhoods räkning och de har gemensamt arbetat för att webbplatsen ska bli verklighet.

Bingo

Hittills har drygt tvåhundra projekt listat sig på webbsidan. Men när den nått full täckning kommer tusentalet organisationer och projekt samt organisationer, såväl centralt som på kommunnivå och lokalt, att finnas med.

- Det här var verkligen vad jag önskade. Vad säger man? Bingo! Jag önskar ett varmt och innerligt arbete och tackar er alla att ni lyssnade i dag, sade drottningen.

Drottning Silvia, som fyller år den 23 december, är en av grundarna till stiftelsen World Childhood Foundation. Den syftar till att värna om barns rätt till en trygg barndom och stöd särskilt för utsatta barn.

TT