- Jag är snyggare än Göran Persson

NYHETER

Det finns tretton Ohly i Sverige.

En av dessa tretton, ensamstående tvåbarnspappan Lars Ohly, kan mycket väl bli vänsterpartiets näste partiledare.

Den förre tågkonduktören ska försöka få v på rätt spår igen efter Gudrun Schymans fall och vikande opinionssiffror.

I går klämde han till Göran Persson när han citerade en god vän:

- Skillnaden mellan mig och Göran Persson är väl att jag är snyggare.

Foto: ULF HÖJER
HAR ETT LIK I GARDEROBEN Det finns något som Lars Ohly ogärna talar om - nämligen att han en gång i tiden var medlem i folkpartiets ungdomsförbund. "Det tycker jag är svårare att försvara än att jag kallar mig kommunist", säger han.

1. Varför har du beslutat dig för att ställa upp efter att ha sagt nej så länge?

- Jag känner att det skulle kunna fungera, att både ha min familjesituation och vara partiledare. Det har jag blivit övertygad om efter att ha pratat med många som jag har förtroende för.

2. Det finns nio kandidater. Hur stora är dina chanser att bli vald i slutändan?

- Det är inte min sak att uttala mig om. Men jag ställer ju upp därför att jag vet att det finns dom som tycker att det är bra att jag ställer upp. Det räcker för mig.

3. Hur tänker du lösa ekvationen partiledarliv och familjeliv?

- Jag kommer att ha väldigt starkt stöd för att vara förälder. Dels i form av mina barn som aldrig kommer att acceptera att dom kommer i andra hand. Men också i form av vänner och nära förtrogna som är beredda att hålla i mig. Skulle jag inte klara det här själv, så skulle nog dom se till att jag klarade det. Sedan har jag en väldig tilltro till att jag faktiskt kommer att sätta gränser själv. Min dotter sa: "Funkar det inte så får du lägga av."

4. Du kallar dig fortfarande kommunist. Det får du mycket kritik för.

- Ja, framför allt av politiska motståndare som försöker pådyvla mig uppfattningar som jag aldrig har haft. För mig är det inte ett stort problem. Jag känner inte att det finns något citat från mig, sånt jag sagt eller skrivit, som är svårt att förklara. Jag är både kommunist och demokrat.

5. Folkpartiets Jan Björklund vill att Göran Persson bojkottar dig. Och Persson kallar dig "omdömeslös" som håller fast vid begreppet kommunist.

- Ja. Jag har ju ett lik i garderoben. Jag var nämligen medlem i folkpartiets ungdomsförbund en gång i tiden. Det tycker jag är mycket svårare att försvara än att jag kallar mig kommunist.

6. Ditt parti ger ett splittrat intryck. En vänsterfalang och en högerfalang. Vad tänker du göra för att lappa ihop bilden?

- Mitten i vänsterpartiet har alltid per definition varit där jag står. Visst har vi olika uppfattningar i olika frågor och man kan beteckna dom både vänster och höger. Det gör mig inte så mycket. Men när man försöker få det till några fasta grupper som alltid tycker likadant, då är man faktiskt ute och cyklar. För så är det inte.

7. Vem är din politiska förebild?

- Ska jag vara riktigt tråkig så svarar jag Nelson Mandela. Det är det som är mest sant. Men det är tråkigt eftersom så många har honom som förebild.

8. Hur många Ohly finns det i Sverige?

- Tretton. Alla är släkt med mig. Min farfar var tysk och flyttade från Tyskland när han gifte sig med farmor, som var svenska. Han blev präst i Tyska kyrkan, i Sankt Gertruds församling i Gamla stan. Han är ursprunget till alla oss Ohly i Sverige.

9. Är du feminist?

- Ja. Det var en process som inte kan datumsättas. Men det skedde när vi i partiet började diskutera könsförtrycket på ett mer genomgripande sätt.

10. Vem är kvinnan i ditt liv just nu?

- Det finns ingen just nu. Men det kanske kommer så småningom. (skratt)

11. Har du glömt något i garderoben?

- Nej. Jag har funderat på det faktiskt. Jag har verkligen rådbråkat mig själv. Ni får gräva på. Men jag tror inte ni kommer att hitta något.

12. Som ur-djurgårdare, är det tungt för dig att klubben just sålt Kim Källström?

- Det är den största nyheten i dag. Det går inte att ersätta Kim Källström.

Snabbfakta/ Lars Ohly

TIDIGARE ARTIKLAR:

Leif-Åke Josefsson