Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

De tio farligaste länderna

Här lever miljoner i skräck - varje dag

    Krig, kidnappningar och terrorism. Världen blir alltmer riskfylld.

Aftonbladets Wolfgang Hansson har kartlagt de just nu tio farligaste länderna i världen.

Av dem ligger sex i Afrika - kontinenten som fortsätter vara den mest konfliktfyllda.

Men terrorhotet har även förvandlat delar av Asien och Mellanöstern till laglöst land.

Bland dem som nosar på en plats på tio-i-topp finns Indonesien, Pakistan, Jemen och Israel/Västbanken/Gaza.

    Inbördeskrig är det som i första hand gör ett land farligt.

Men terrorismen kliver alltmer fram som en konkurrerande faktor. Länder där inbördeskrig blandas med terrorism blir veritabla helveten.

Amerikanska infanterisoldater slår till mot ett hus i det laglösa Bagdad.   Amerikanska infanterisoldater slår till mot ett hus i det laglösa Bagdad. Foto: KARIM KADIM/AP

    Urvalet av de tio länderna bygger på uppgifter från International Crisis Group, en fristående organisation under ledning av förre finske presidenten Martti Ahtisaari och Control Risk Group, en brittisk konsultfirma som delar in länder i olika riskgrupper vad gäller säkerhet och politiskt klimat.

    Det slutgiltiga - och oundvikligen subjektiva - urvalet står Aftonbladet för.

 

Afghanistan

Huvudstad: Kabul.

Befolkning: 23 miljoner.

Kommentar: Talibanernas skräckvälde har ersatts av ett maktvakuum där ingen går säker och där landet kontrolleras av olika krigsherrar. USA:s jakt på talibaner och al-Qaida pågår i gränsområdena mot Pakistan. Alltmer tyder på att talibanerna är på väg att återta kontroll över vissa områden.

 

Somalia

Huvudstad: Mogadishu.

Befolkning: 9,6 miljoner.

Kommentar: Ett av få länder i världen utan fungerande centralregering. Inbördeskrig har pågått sedan början av 90-talet. Tungt beväpnade ungdomsgäng från olika miliser härskar på gatorna. Fredsförhandlingar pågår i Kenya men några av nyckelparterna är inte närvarande. I delar av landet råder närmast total anarki.

 

Burundi

Huvudstad: Bujumbura.

Befolkning: 6,7 miljoner.

Kommentar: Inbördeskriget mellan folkgrupperna hutu och tutsi har spillt över från Rwanda. 300000 människor har dödats i den över tio år gamla konflikten. Nelson Mandela försöker medla. Än så länge med klent resultat.

 

Irak

Huvudstad: Bagdad.

Befolkning: 16 miljoner.

Kommentar: Saddams skräckvälde har bytts ut mot en ny laglöshet där den amerikanska ockupationsmakten inte klarar att upprätthålla säkerheten. Majoriteten av terrordåden sker i den s k sunnitriangeln norr och väster om Bagdad. Terrorn riktar sig framförallt mot amerikaner och andra utlänningar. FN och övriga biståndsorganisationers verksamhet går på sparlåga.

Liberia

Huvudstad: Monrovia.

Befolkning: 3,3 miljoner.

Kommentar: Ett tioårigt inbördeskrig har avslutats. Men de stridande arméerna har delvis kvar sina vapen. Häromdagen löpte en grupp soldater amok i huvudstaden och sköt ihjäl nio människor.

 

Colombia

Huvudstad: Bogotá.

Befolkning: 43 miljoner.

Kommentar: Stora delar av landet behärskas av vänsterrebeller. Högermiliser med anknytning till militären slåss på andra sidan. Mittemellan står befolkningen. Massakrer på civila är vanliga. Knarkkartellerna är så starka att de kontrollerar vissa områden.

 

Kongo

Huvudstad: Kinshasa.

Befolkning: 54 miljoner. Kommentar: Ett land oerhört rikt på naturtillgångar (mineraler, skog och ädelstenar) men där befolkningen är utfattig. Ett inbördeskrig som dragit in flera av grannländerna i regionen har slitit sönder landet. 3,3 miljoner offer beräknas ha krävts under fem år. Olika arméer är aktiva i framförallt östra Kongo. Massakrer inträffar med jämna mellanrum.

 

Algeriet

Huvudstad: Alger.

Befolkning: 31 miljoner.

Kommentar: Sedan Islamistiska räddningsfrontens valseger 1990 ogiltigförklarades har landet hemsökts av ett märkligt inbördeskrig. Dödspatruller avrättar brutalt män, kvinnor och barn. Normalt tar ingen på sig dåden. Regimen hävdar att två fanatiska islamistiska grupper ligger bakom medan bland annat Amnesty hävdar att regimen själv är inblandad i en del av vansinnesdåden.

 

Zimbabwe

Huvudstad: Harare.

Befolkning: 13 miljoner.

Kommentar: Landets ledare Robert Mugabe har utvecklats till en brutal diktator. Det började med att han körde bort vita jordbrukare från sina farmer. Nu förföljer han oppositionen och bryter mot de mänskliga rättigheterna så till den grad att Zimbabwe nu uteslutits ur brittiska samväldet.

Tjetjenien

(utbrytarrepublik som tillhör Ryssland)

Huvudstad: Grozny.

Befolkning: 1,1 miljoner.

Kommentar: Två inbördeskrig de senaste tio åren - det senaste pågår fortfarande - har i det närmaste ödelagt Grozny och gjort landsbygden till laglöst land. Tjetjenerna vill ha självständighet men president Putin vägrar gå med på det.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet