Polisen har nya bevis

Starkaste korten mot misstänkte mördaren - blodspår på kläder

1 av 3 | Foto: PETER KJELLERÅS
Flera avtryck som kan bindas till 25-åringen har säkrats på mordplatsen inne på NK.
NYHETER

Det spelar ingen roll om 25-åringen nekar.

Polisen har hittat hans kläder nergrävda i ett skogsparti fem mil söder om Stockholm.

På kläderna finns Anna Lindhs blod.

- Dna-bevisen kommer att fälla honom, säger en källa.

Polisens förundersöknings- protokoll är i stort sett färdigt och kommer inom kort att överlämnas till 25-åringens advokat Peter Althin och hans klient.

De nya bevisen mot Anna Lindhs mördare är mycket starka, uppger en källa med insyn i förundersökningen.

- Det finns fullständig bevisning mot honom både på mordplatsen, på offret och på mordvapnet, uppger Aftonbladets källa.

Tydliga spår av dna

Enligt den tekniska delen i förundersökningen finns Anna Lindhs blod på de kläder som 25-åringen grävde ner i skogen dagen efter mordet.

Det uppges att han först planerade att elda upp dem men misslyckades och istället grävde ner dem under en sten. Med hjälp av detaljerade vittnesuppgifter hittade polisen plaggen, bland annat ett par byxor.

Med hjälp av blodet på kläderna har Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping tagit fram Anna Lindhs dna-profil. Kläderna visar även tydliga spår av 25-åringens eget dna.

Därmed anser sig polisen kunna slå fast att han burit dem på mordplatsen.

Blod på händerna

De nergrävda plaggen är idag ett av polisens starkaste kort mot Anna Lindhs misstänkte mördare. Men det finns mer:

På mordvapnet, en morakniv med räfflat rött plastskaft, finns 25-åringens dna, enligt källan. Kniven hittades i rulltrappan på NK, bara några meter från mordplatsen, och analyserades av tekniker i Birmingham.

På kepsen, som hittades slängd längs flykt-

vägen, uppges hans dna ha säkrats.

På mordplatsen har olika typer av avtryck säk-rats som kan bindas till 25-åringen. Det kan handla om blodiga hand- eller fotavtryck på mordplatsen och på Anna Lindhs kläder.

Vittnen vid butiken Filippa K berättade direkt efter mordet att gärningsmannen högg offret så våldsamt med kniven att han hade hennes blod på händerna när han flydde. Sannolikt skadade han även sina egna händer under attacken. När 25-åringen slängde ifrån sig kepsen längs flyktvägen fastnade hans eget blod på plagget.

I tisdags höll polisen sitt sista förhör med 25-åringen. Trots att mellan 12 och 14 förhör genomförts nekar han fortfarande till brott.

- Han kan bindas till mordplatsen, han kan bindas till Anna Lindh, han kan bindas till mordvapnet. Att han nekar har därför ingen betydelse, uppger källan.

Åtal väntas i januari

Advokat Peter Althin och hans klient väntar nu på förundersökningsprotokollet.

- Vi ska läsa det var för sig, bit för bit, och tillsammans gå igenom varje del. Det kommer vi att göra under helgerna, förutom julafton förstås, säger han.

Några veckor in i januari väntas chefsåklagare Agnetha Blidberg väcka åtal mot 25-åringen.

Läs också:

Petter Ovander, Annika Sohlander