Flera svåra olyckor i halkan

Man fastklämd två timmar efter frontalkrock med värdetransport

Foto: Jeppe Gustafsson / SCANPIX
Avåkning på E4:an vid Herrbeta strax norr om Linköping. Östergötland drabbades av 12 trafikolyckor inom loppet av fyra timmar på lördagen. Sammanlagt 10 personer fick föras till sjukhus i samband med olyckorna.
NYHETER

Flera svåra olyckor inträffade i snön och halkan på lördagen.

I Småland frontalkrockade en personbil med en värdetransport.

En man klämdes fast och kunde räddas först efter mer än två timmar.

– Hade de haft en mindre bil hade det gått illa, säger vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.

Polisen i Jönköping har under dagen tvingats ta hand om ett stort antal bilolyckor.

– Det är väldigt moddigt och halt i den södra delen av länet. Vi har sju till åtta olyckor, de flesta av dem singelolyckor med lindriga eller inga personskador, sa vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen i eftermiddag.

Satt fastklämd i timmar

Den allvarliga olyckan inträffade på riksväg 26, kallad Nissanstigen. I personbilen satt två män och två kvinnor när de frontalkrockade med en tung värdetransport.

Krocken blev mycket kraftig och en stor räddningsinsats kallades in. En av männen klämdes fast och i över två timmar efter kollisionen satt han fortfarande fastklämd i bilen.

Först strax efter klockan 16 på lördagen kunde räddningspersonalen få loss mannen. Han är allvarligt skadad och har förts till sjukhus.

Två av de övriga personerna fick lindriga skador och en chockskadades. De två som åkte i värdetransporten klarade sig utan fysiska skador.

Kvinna omkom

En 22-årig kvinna omkom vid en frontalkrock på väg E 12 vid byn Strömsund mellan Storuman och Tärnaby på lördagen. Kvinnan var ensam i bilen vid kollisionen som inträffade vid lunchtid.

– Det var mycket besvärligt väglag, säger Tommy Nilsson, vakthavande befäl vid Umeåpolisen.

Chauffören i den mötande bilen, en jeep, skadades lindrigt.

Sladdade av vägen

Från Västergötland rapporteras också flera trafikolyckor och avåkningar i snön och halkan. På riksväg 49 vid Fagersanna mellan Tibro och Karlsborg skadades sex personer när två bilar kolliderade sedan den ena fått snurr i halkan. För en av de drabbade betecknades skadorna som allvarliga.

På samma riksväg, fast i närheten av Skara, fick en personbil med släp sladd och touchade en mötande lastbil. En person skadades och fördes till sjukhus.

– Det föll någon decimeter snö under några timmar och när det bildas en snösträng på vägarna är det lätt att komma ut mot mitten, säger vakthavande befäl vid Skövdepolisen, Jerry Nyberg, till TT.

Även inne i centrala Skövde ställde nederbörden till med vissa trafikproblem. Bland annat frontalkrockade två bilar, men ingen människa kom till skada.

En svår olycka inträffade på riksväg 44 vid Götene där två personbilar kolliderade. Fem personer fördes till sjukhus, en av dem hade varit svårt fastklämd.

Också i trakterna kring Borås överraskades bilförare.

Vid Viskafors var det moddigt på vägarna och en bil fick sladd och krockade med en annan.

Krockade med minibuss

På väg 41 nära Borås sammanstötte två andra bilar. Vid bägge tillfällena skadades en person lindrigt.

I Östergötland skadades en person allvarligt och tre andra fick föras till sjukhus med lättare skador efter en krock mellan två bilar på riksväg 50 vid Rogslösa, söder om Vadstena.

En personbil på väg söderut fick sladd i det snöiga väglaget, kom över i vänster körfält och frontalkrockade med en mötande minibuss. Båda bilarna voltade och hamnade i diket. I den ena bilen klämdes föraren fast och fick skäras loss.

13 olyckor i Skåne

I Skåne föll nederbörden mest som regn, men facit blev mörkt. På E6:an vid Glumslöv utanför Landskrona skadades en kvinna i 60-årsåldern allvarligt i en singelolycka till följd av vattenplaning.

Kvinnan färdades i en personbil som sladdade och voltade. I bilen fanns också kvinnans man i samma ålder och parets 20-åriga dotter. Deras skador beskrevs som lindriga. Olyckan inträffade vid middagstid.

Fram till klockan 16 rapporterade Skånepolisen ytterligare 13 olyckor varav åtta med lättare personskador som resultat.

Körde in i bergvägg

På lördagskvällen inträffade också en olycka på E22 vid Gamleby norr om Västervik, där en kvinna i 40-årsåldern fick sladd på sin bil i det hala väglaget och körde rätt in i en bergvägg vid sidan av vägen. Hon fördes till sjukhus med skador i rygg och nacke, men enligt polisen är skadorna inte livshotande.

Från polisens länskommunikationscentraler i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Gävle och Sundsvall rapporteras att länen klarat sig bra. De få olyckor som inträffat har varit mindre, utan personskador.

Mattias Lundell, TT