Fler konflikter i framtidens EU

Samförstånds- andan mellan EU-ledarna kan vara på väg bort

NYHETER

BRYSSEL

Fiaskot på EU-toppmötet bådar illa inför utvidgningen nästa år.

  Spänningarna i unionen kommer att öka.

  EU-ledarnas misslyckande med att nå enighet om EU:s konstitution innebär ingen omedelbar kris. Utvidgningen med tio nya länder från 1 maj 2004 kan inte stoppas - unionen fungerar med nuvarande fördrag.

  Däremot kan den traditionella samförståndsandan mellan EU-ledarna vara på väg bort. Den har varit viktig för toppmötena, på vilka stats- och regeringscheferna gemensamt stakat ut unionens framtid.

  - Det är Europas mest exklusiva klubb och där trivs man inte så bra med varandra för närvarande, säger EU-analytikern Peter Ludlow.

  Ett sådant praktfiasko som på helgens toppmöte har i alla fall inte inträffat under det senaste decenniet.

Blottlagt spänningar

  Förhandlingarna kring konstitutionen har blottlagt befintliga spänningar i Europa. Ingen talar högt om det, men bland EU:s sex grundarländer finns en misstänksamhet mot de nya medlemsländerna i Öst- och Centraleuropa. Oro finns för att EU-samarbetet ska lamslås av nationella intressen. De nyas Europa-anda och vilja att se till hela gemenskapens bästa ifrågasätts. Polens aggressiva förhandlingsstil anses vara ett bevis för det. Att som polackerna hota med veto inför ett EU-toppmöte anses inte vara korrekt. Starkast är misstänksamheten i Frankrike, som dessutom är rädd att förlora sin dominans i EU när unionen utvidgas.

  Tillsammans har Tyskland och Frankrike varit mycket aktiva för att utforma den föreslagna konstitutionen, så att ett stor-EU ska bli mer styrbart. De skulle ha gynnats av den nya fördelningen av medlemsstaternas röststyrka. De arbetade också för att EU ska bli mer effektivt genom en bantad EU-kommission och en heltidsordförande, en "president".

Pionjärgrupp

  Från tyskt-franskt håll har man talat om att bilda en pionjärgrupp inom EU och på egen hand fördjupa det europeiska samarbetet, ifall det liggande konstitutionsutkastet skjuts i sank.

  Den franske presidenten Jacques Chirac förklarade efter det misslyckade toppmötet att han tycker att den "idén fortfarande är bra". Den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder sade att följden av att inte få till stånd en EU-konstitution kan leda till "ett Europa i två hastigheter".

  - Vi önskar det inte, men det är den logiska konsekvensen av ett definitivt misslyckande, sade han.

  Nästa drabbning på toppnivå i EU kan ytterligare öka de tvås vilja att gå vidare med sina planer. I vår börjar förhandlingar om EU:s långsiktiga budget. Tyskland är EU-budgetens stora mjölkko och har tröttnat på den rollen. De nya EU-länderna har däremot sett fram emot att få del av unionens omfattande regional- och jordbruksstöd.

Peter Wallberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM