EU-myndighet för smittskydd i Sverige

– men det kan bli strid om var den ska ligga

NYHETER

BRYSSEL/STOCKHOLM

Sverige får EU:s nya myndighet för smittskydd. Det står klart efter EU-toppmötet i Bryssel.

  Men det kan bli strid om var i Sverige den ska ligga.

  Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet (SMI) vid Karolinska institutet i Solna jublar efter beskedet. Han har redan tänkt ut en lämplig byggnad för ändamålet.

  - Det finns bland annat en gammal herrgårdsbyggnad vid Tomteboda som är stor och vacker och som ligger nära oss, säger Norrby som anser att det vore en dålig idé att placera myndigheten någon annanstans än kring Karolinska.

  Men det är regeringen som avgör var den hamnar. På en pressträff i Bryssel kommenterade statsminister Göran Persson toppmötets beslut.

  - Jag är väldigt nöjd med det här. Det är en bra myndighet och den har europeisk relevans. Den kan komma att växa och passar väldigt väl in i de kluster vi har, sade Persson på en pressträff i Bryssel och nämnde Stockholm, Umeå, Lund och Göteborg som tänkbara orter.

Svenska specialresurser

  Även om Ragnar Norrby förordar Stockholmsområdet, anser han att beslutet är en seger för Sverige.

  - Vi har pratat med politikerna om det vettiga att lägga det i Sverige. Här har vi en ganska unik kompetens på området, säger Norrby till TT.

  De svenska argumenten har byggt på att den nya myndigheten inte kommer att ha egna laboratorieresurser. Norrby pekar på vad Stockholm kan erbjuda: Karolinska institutets epidemiologiska institution med specialresurser som övriga Europa saknar, samt ett högrisklaboratorium.

  På sikt kommer den lilla myndigheten att ha cirka 70 anställda, enligt socialdepartementet kanske hundra. Verksamheten ska vara i gång 2005.

  Chefen kan enligt EU-reglerna inte komma från värdlandet.

IT-organ till Grekland

  Myndighetens arbete ska vara koncentrerat på smittsamma sjukdomar. Huvuduppdraget blir att bygga upp ett tidigt varningssystem och en insatsstyrka när smittor riskerar att spridas till eller i Europa.

  SMI är i dag den enda myndigheten inom EU med en insatsstyrka. Den betalas av Socialstyrelsen och består av folk som har ordinarie arbeten, men som inom 24-48 timmar kan åka vart som helst i världen. Vid sarsutbrottet i Asien var en medarbetare på väg till Hanoi efter 30 timmar.

  Totalt var det ett tiotal myndigheter som EU-ledarna, i skuggan av fiaskot kring den nya grundlagen, bestämde placering för, efter många års kohandlande.

  Myndigheten för IT-säkerhet, som den svenska IT-branschen arbetat hårt för att få, hamnar i Grekland (oklart var). Kemikaliemyndigheten läggs i Helsingfors, den för livsmedelssäkerhet i Parma i Italien och polisakademien i London.

  Sjösäkerhetsbyrån placeras i Lissabon och myndigheten för järnvägssäkerhet i franska Lille eller Valenciennes samt myndigheten för säkerhet inom flyget i tyska Köln.

EU:s nya myndigheter

Lars Larsson/TT