Toppmötet i EU slutade i fiasko

Oklarhet om EU- konstitutionen

NYHETER

BRYSSEL

EU-toppmötet slutade i ett fiasko. Flera länder pekas ut som syndabockar.

Oklarhet råder nu om när EU kan få en konstitution.

EU:s ordförande, Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, har under hösten satsat hårt på att få EU:s konstitution i hamn. Strax före lunch på lördagen var misslyckandet ett faktum.

- Oenigheten var total, sade Berlusconi på sin avslutande presskonferens.

Han hade satsat allt på att lösa den svåraste konflikten först - frågan om vilken röststyrka medlemsstaterna ska ha i EU:s främsta beslutande organ, ministerrådet.

Polen och Spanien ville ha kvar dagens system. Tyskland och Frankrike har pressat på för att få igenom ett annat system, det som finns i konstitutionsutkastet. Det skulle främst ha gynnat EU:s folkrikaste land Tyskland.

Flera versioner om vilka syndabockarna var spreds av diplomater efteråt. Berlusconis kompromissförsök var att låta dagens system gälla fram till 2014, och därefter införa den nya röstfördelningen.

Den spanske premiärministern José María Aznar var öppen för kompromissen. Hans bundsförvant, den polske premiärministern Leszek Miller, sade dock nej.

Chirac sade stopp

Avgörande för Berlusconis beslut att upplösa toppmötet, uppges dock ha varit att den franske presidenten Jacques Chirac överraskande också satte stopp. Han övertalade i sin tur Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder, som visat sig förhandlingsvillig, att göra samma sak.

EU-ledarna försökte efter misslyckandet att skingra intrycket av ett EU i kris.

- Det finns ingen dramatik i detta. Europa har aldrig varit en lång, lugn flod, sade Chirac.

Men han lade skulden på Spanien och Polen, eftersom de inte kunde acceptera förslaget i konstitutionsutkastet. Diplomater uppgav att Chirac vid ett skede i förhandlingarna skällt ut den spanske premiärministern Aznar och hotat med att ta lunchplanet hem till Paris.

Även EU-ordförande Berlusconi pekas ut som syndare. Organisationen av förhandlingarna beskrivs som kaosartade. Berlusconi lider dessutom av magproblem och tvingades under toppmötet att vila på sitt hotell.

Hans dröm om att EU:s konstitution ska signeras vid en högtidlig cermoni i Rom i maj nästa år är hotad.

Irland tar över

Det blir Irland, nytt ordförandeland i EU från 1 januari, som får ta över ansvaret för att föra arbetet vidare. Premiärminister Bertie Ahern tänker inte göra några nya förhandlingsförsök de närmaste månaderna.

- Det finns inte tillräckligt med politisk vilja, sade han.

EU-ledarna har tidigare bestämt att konstitutionen ska vara i hamn i god tid före valen till EU-parlamentet i mitten av juni nästa år. Tanken var att det skulle skapa ökat intresse för EU och få upp valdeltagandet, som 1999 var dystra 49 procent.

Statsminister Göran Persson var besviken. Han tyckte att Berlusconi gett upp för tidigt, men ville inte peka ut några skyldiga till sammanbrottet.

- Framtiden för Europa är fortsatt god. Nu har vi ett tillfälligt bakslag, säger Persson.

Han tror dock inte på en överenskommelse förrän under 2005.

Mats Eriksson/TT , Lars Larsson/TT , Peter Wallberg/TT