Olika syn på fiaskot i Bryssel

NYHETER

EU-kritikerna ser det som en positiv möjlighet medan EU-förespråkarna beklagar misslyckandet. De svenska reaktionerna var inte oväntade efter sammanbrottet i Bryssel.

  "Utnyttja toppmötets sammanbrott för att diskutera EU:s framtid. Det är folk och inte toppolitiker som måste bestämma hur EU ska se ut", skriver Yvonne Ruwaida, miljöpartiets ersättare i EU-nämnden i ett pressmeddelande.

  Hennes mp-kollega Ulf Holm menar att regeringen bör utnyttja situationen för att få bättre skrivningar om miljön i konstitutionen.

  Centerledaren Maud Olofsson är tvärtom besviken, om än inte överraskad:

  "Det italienska ordförandeskapet har hanterat hela processen med utgångspunkten att det skulle fattas ett beslut innan jul. Formen blev viktigare än innehållet och det har nu straffat sig".

  Även vice ordföranden i riksdagens EU-nämnd, Carl B Hamilton hade hoppats på ett annat resultat:

  "Det har varit ett urdåligt italienskt ledarskap under Berlusconi. Det är helt oacceptabelt om det var gamla och i åratal välkända motsättningar mellan bland annat Frankrike och Storbritannien som tilläts stjälpa toppmötet."

  Både Olofsson och Hamilton hoppas en konstitution trots allt ska kunna antas när Irland leder EU under våren.

  Även EU-nämndens ordförande Inger Segelström (s) beklagar resultatet:

  "Jag hoppas att det som Sverige hittills uppnått i förhandlingarna, om alliansfrihet och jämställdhet, kan ligga till grund för de fortsatta förhandlingarna".

TT

ARTIKELN HANDLAR OM