Irakterrorister ser ut mål - från taxi

NYHETER

Omgiven av tunga vapen berättar Assam hur hans terrorcell försöker döda så många amerikanska soldater som möjligt.

För första gången får vi en inblick i vilka Iraks terrorister är och hur de arbetar.

USA:s osynlige fiende har fått ett ansikte.

Foto: AP
KARTLÄGGER BOMBMÅL FRÅN TAXI De olika terroristcellerna har riklig tillgång till vapen. Ett tv-team har följt ett par av grupperna under terrorattacker. I kväll visas programmet i SVT:s Agenda.

De unika bilderna visas i ett reportage i kvällens Agenda i SVT 2.

Ett franskt tv-team har fått följa två olika motståndsceller. Rebellerna framträder med sjalar virade runt huvudet med bara en smal springa för ögonen. Vapnen de visar upp är allt från AK 47:or till granatgevär.

Tittaren får följa hur de gräver ner minor och genomför terrorattacker. Maskerade män avlossar två granater mot amerikanska militärhögkvarteret i Bagdad.

Operationen sker i skydd av mörkret och tar inte mer än 20 sekunder. Männen hinner fly innan amerikanerna reagerar. Terroristerna rör sig fritt och verkar ha riklig tillgång på vapen.

Motståndscellen i Bagdad består av ett 20-tal personer, de flesta mellan 20 och 30 år. Av de tre som framträder är två universitetsstudenter och en statstjänsteman.

Ingen av dem har gripits eller skadats.

Självförtroendet har växt

Det är uppenbart att de inte fruktar att amerikanska soldater plötsligt ska dundra in i deras gömställe där vapnen ligger på bordet.

Tidigare har terroristerna varit osynliga. Ingen har tagit på sig dåden.

Ingen har vetat hur rebellerna arbetar eller vem de representerar. Nu ändras mönstret. Mystiken bryts.

Motståndsledarna verkar ha bestämt att det är dags att gå på offensiven.

För samtidigt med det franska tv-teamet har några reportrar från tidskriften Time fått följa andra terroristceller på samma sätt.

Time beskriver hur rebellerna från taxibilar kartlägger sina mål. Förklädda till grovarbetare väljer de ut tänkbara avfyrningspositioner och kommunicerar med handsignaler på gatan.

Att de vågar släppa utländska journalister in på livet visar att deras självförtroende och styrka växt. Att de är på väg att bli en välorganiserad motståndsrörelse.

De kan aldrig besegra USA militärt. Deras mål är att tillfoga ockupationsmakten så stora förluster att det till slut blir politiskt omöjligt att ha kvar soldaterna i Irak.

Tv-reportaget visar att inte bara trogna Saddamanhängare står för motståndet.

Slåss för islam

I staden Falluja möter vi en cell där rebellernas motiv är att kasta ut utländska inkräktare från "helig irakisk mark". De slåss för islam, inte för att Saddam ska komma tillbaka.

Där ligger den stora faran för USA. Att motståndet växer utanför Saddamanhängarnas skara och övergår till en legitim befrielserörelse.

Då väcks Vietnamspöket på allvar.

Fotnot: Agenda sänds i SVT 2 kl 20 i kväll.

Wolfgang Hansson