Glädjande, säger Laila Freivalds

Firande med skottlossning runt om i Irak

NYHETER

Utrikesminister Laila Freivalds är mycket glad över söndagens gripande av Saddam Hussein. Hon tror att återuppbyggnaden av landet kommer att underlättas, nu när befolkningen inte längre behöver vara rädd för att Saddam ska komma tillbaka.

– Det är oerhört glädjande! säger hon till aftonbladet.se.

– Det är en stor lättnad, framförallt för det irakiska folket, men också för hela världen.

Freivalds utgår ifrån att Saddam Hussein nu kommer att ställas inför rätta i Irak, under överinseende av ockupationsmakten, för att försäkra att rättsliga normer följs.

Hon tror att återuppbyggnaden av Irak kommer att underlättas av gripandet.

– Jag tror att oroligheterna har berott på rädsla för att Saddam Hussein ska komma tillbaka, säger hon.

"En skugga har lyfts"

– En skugga har lyfts från det irakiska folket, sade Storbritanniens premiärminister Tony Blair, den förste ledare i USA-alliansen som bekräftade gripandet.

Frankrikes president Jacques Chirac tror att gripandet kommer att hjälpa till att få en mer stabil situation i Irak, och så småningom leda till att landet får sin suveränitet.

– Det är en stor händelse som starkt bidrar till demokrati och stabilitet, och gör det möjligt för folket att styra över sitt eget öde i ett fritt Irak, sade Chirac, enligt hans taleskvinna Catherine Colonna.

Firade med skottlossning

I Irak firades gripandet av Saddam Hussein med demonstrationer och skottlossning på gatorna.

Från Kirkuk rapporterar Burhan Habib, den kurdiska regeringens representant i Sverige, hur firandet började redan på morgonen.

När aftonbladet.se når honom på plats är det svårt att föra ett samtal – ljudet av skottlossning på gatan överröstar allt.

– Du hör hur de firar, säger han.

En stor demonstration av firande Kirkuk-bor drog fram genom staden, jublande.

Bagdads gator fylldes

Även i Bagdad fylldes gatorna av firande irakier så snart nyheten blev känd. De firade med skottlossning i luften, bilförarna och busschaufförerna tutade oavbrutet. Även amerikanska soldater runt om i landet firade när de fick veta vad som hänt. USA dröjde in på eftermiddagen med att bekräfta nyheten.

Irakiska journalister gav koalitionens representanter stående ovationer när de vid en presskonferens visade videobilder på den gripne Hussein.

Halem a-Jassen var en av många som firade i Bagdad:

– Saddam mördade min son, och torterade hans folk.

"Saddam en fegis"

Men alla var inte lika glada och övertygade.

– Jag hörde nyheten, men jag tror det när jag ser det, säger Mohaned al-Hasaji, en 33-årig butiksägare i Bagdad. De måste visa att de verkligen har honom.

Vid Palestinehotellet, där många journalister bor, uttryckte den irakiske säkerhetsvakten Abil Daoud sin besvikelse.

– Vi har förlorat vårt enda hopp och nu är vi fast med amerikanerna, säger han, och kallar Saddam Hussein för ”fegis” som lät sig fångas.

Karin Klarström