- Falcks död var en olycka

TV4-reporter tvivlar på uppgifter om mord

1 av 3 | Foto: STIG ALMQVIST
olösta dödsfall Cats Falck och Lena Gräns hittades döda i Hammarbykanalen i Stockholm.
NYHETER

BERLIN

Uppgifterna att tv-reportern Cats Falck mördades av en Stasiagent stämmer inte.

Det anser TV 4-reportern Stefan Borg som i "Kalla fakta" i kväll presenterar resultatet av veckors efterforskningar i Tyskland och Sverige.

- Jag tror att hennes död var en olycka, säger han.

Tv-journalisten Cats Falck och väninnan Lena Gräns försvann spårlöst 1984. Sex månader senare hittades de döda i Hammarbykanalen i Stockholm. I september i år häktades en 53-årig före detta Stasiagent misstänkt för att ha mördat kvinnorna.

Olyckshändelse

TV 4-reportern Stefan Borg tvivlar på morduppgifterna. I hans reportage som visas i tv i kväll, drar han slutsatsen att kvinnornas död var en olyckshändelse.

Det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel bekräftar Borgs slutsatser.

Osannolikt "skryt"

Tidningen skriver att den tyska polisens misstankar mot "Jürgen G", som han kallas, inte har kunnat bevisas. 53-åringen ska själv ha erkänt för vad han trodde var en CIA-agent att han utfört 27 mord för DDR-regimens räkning. Men hans "skryt" tycks alltmer osannolikt.

Den tyska kriminalpolisen fick redan 1995 anonyma brev om att Falck skulle ha blivit mördad.

Anonyma brev

- Breven skickades vidare till svensk polis som konstaterade att innehållet inte kunde stämma, säger Stefan Borg. Fortfarande är det ingen som vet vem som stod bakom uppgifterna.

Der Spiegel skriver att en annan före detta Stasiofficer kan ligga bakom en komplott mot Jürgen G. Mannen, som var major i den östtyska säkerhetspolisen, var den som senast tipsade den tyska polisen om att Jürgen G kunde vara inblandad i morden på svenskorna.

Det ser nu ut som att Jürgen G, mannen som även påstått att han var Erich Honeckers lejde mördare, snart sätts på fri fot.

Asbjørn Svarstad