Mord, tortyr, brott mot mänskligheten

Saddam ställs inom kort till svars för ”värsta förbrytelserna efter andra världskriget”

NYHETER

Irak förbereder för att ställa sin forne diktator inför rätta.

Och anklagelseakten mot Saddam Hussein är en av historiens längsta.

Han pekas ut som ansvarig för krig, krigsförbrytelser, folkmord, brott mot mänskligheten, tortyr och mord.

Mycket tyder på att Saddam Hussein kommer att ställas inför rätta i den nyinrättade irakiska specialdomstol som leds av det styrande rådet. Och sannolikt kommer rådet att återinföra det av koalitionen tidigare avskaffade dödsstraffet för Saddam Husseins skull.

”Rättegång väldigt snart”

Rättegången kommer att börja väldigt snart, inom ett par veckor, säger Mouwafak al-Rabii, medlem av Iraks styrande råd, till AP:

– Jag kan säga att han kommer bli den förste att ställas inför rätta.

Samtidigt pågår ett intensivt arbete för att samla in anklagelser och bevis mot ex-diktatorn. Och tribunalen kan räkna med ett mycket stort antal åtalspunkter.

– De ohyggligheter Saddam Hussein anklagas för under sin blodiga regim är de värsta sedan andra världskriget. Han anklagas för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord, säger den brittiska parlamentsledamoten Ann Clwyd till BBC.

Bevis genom avlyssning

Hon är ordförande i organisationen Indict, som under många år kartlagt den irakiska regimens brott. De kan i dag lägga fram en mycket omfattande anklagelseakt – och säger sig ha bevis i form av exempelvis avlyssning och ögonvittnesskildringar.

Indicts kartläggningen av Saddam Hussein visar att han kan komma att åtalas för följande brott:

Partiutrensningen. Bathpartiets tog makten genom en kupp 1968. Först 1979 tog Saddam Hussein över ledningen – enligt anklagelsen genom att beordra en blodig utrensning i partitoppen.

Anfallskrig. Som ledare för Irak pekas Saddam Hussein ut som ansvarig för två anfallskrig – mot Iran 1980 och Kuwait 1990. Dessutom misstänks han ha attackerat den saudiska staden Khafji i samband med de allierades offensiv 1991. Anfallskrig betraktas som ett brott mot folkrätten.

Krigsförbrytelser. Saddam Hussein anklagas för att vara den högste ansvarige för en rad överträdelser av internationell rätt i samband med kriget mot Iran och ockupationen av Kuwait 1990-1991.

Det handlar om brott Genèvekonvektionens regler för ”skydd av civila under krigstid” och ”behandling av krigsfångar”. Dessutom ses han som ansvarig för att med massavrättningar, tortyr och urskillningslös ödeläggelse ha tryckt ned den revolt som uppstod efter Gulfkriget.

Brott mot mänskliga rättigheter. Saddam Hussein pekas ut som ansvarig för massdeporteringen av kurder 1980. Anklagas också för att ha utfört gasattacker mot iranska trupper, mot shiamuslimer och träskaraber i södra Irak och mot kurder i norra Irak.

Den forne diktatorn anklagas också för det permanenta förtrycket mot etniska och religiösa minoriteter. Ett förtryck från den irakiska regimen som bestod i deporteringar, försvinnanden och mord.

Folkmord. Saddam Hussein pekas ut som initiativtagare till den våldsamma militärinsatsen mot träskaraberna i södra Irak. Genom att dessutom dika ur deras träsk förstörde han möjligheten för dem att upprätthålla sin livsstil och tvingade tiotusentals på flykt.

Han anklagas dessutom för att ha lett ett fortlöpande förtryck av mot shiamuslimer och kurder. Det värsta exemplet på folkmord är de åtta attacker som genomfördes mot de kurdiska områdena från februari till oktober 1988 och som beskrivits i rapporter från bland annat Human Rights Watch.

Nervgas mot uppror

I attackerna förstördes hela byar, massavrättningar genomfördes och i det värsta exemplet anklagas Saddam för att ha beordrat sin kusin ”Kemikalie-Ali” att med nervgas slå ner det kurdiska upproret i Halabja i mars 1988. 5 000 män, kvinnor och barn dog i anfallet. Indict uppger sig ha tillgång till avlyssningsmaterial där Saddam Hussein personligen informerade sina befälhavare om denna attack.

Tortyr. Saddam Hussein anklagas för att ha tillåtit – och uppmuntrat – ett systematiskt bruk av tortyr mot oliktänkande. Bland misstankarna finns bruket av våldtäkter och hot om våldtäkter från de irakiska säkerhetsstyrkorna.

Mord. Ett ögonvittne som talat med Indict anklagar dessutom Saddam Hussein för att personligen ha deltagit i massavrättningar.

Vittnet beskriver hur 30 tillfångatagna kurder fördes fram till Saddam Hussein.

– Presidenten sköt dem själv en efter en med en Browning-pistol. Sedan leddes ytterligare 30 fångar fram och det hela upprepades, säger vittnet.

– Saddam Hussein skrattade och fann uppenbarligen nöje i det hela.

Historiens längsta anklagelseakt

Den kommande rättegången blir unik.

Anklagelseakten mot Saddam Hussein är den längsta i rättshistorien.

Läs också:

Mattias Lundell