"Saddam kände till varje vrå"

Herden och fd generalen berättar om sin kusin

1 av 3 | Foto: MUSTAFA CAN
"Han är den listigaste jag träffat" Saddam Husseins kusin, Maher Abdel Rashid, var en gång Iraks högste general. Nu vaktar han får utanför Tikrit. Aftonbladets reporter Mustafa Can träffade honom i Irak för knappt två månader sedan. "Saddam är den listigaste människa jag någonsin träffat", sa Rashid då om sin kusin.
NYHETER

När nyheterna visar de första bilderna på den trötte, skäggige och tillfångatagne Saddam Hussein mal frågorna i huvudet:

Trampade jag på Saddam Husseins håla när jag vandrade runt i Ad Dawr för två månader sedan? Hade jag fått intervjua Saddam Hussein om jag hade svarat ja på Yassirs fråga under den där bilresan mot hans födelseby Ouja?

Jag vet. Det låter långsökt så här i efterhand. Kanske till och med patetiskt.

Men tänk om Yassir menade allvar när han frågade om jag ville träffa hans nära, ökände släkting.

Under presskonferensen efter Saddam Husseins gripande dyker minnen upp från resan till Tikrit för två månader sedan. Jag hade åkt till Saddam Husseins födelsestad för att se vad som hänt sedan kriget. En stad varifrån Saddam rekryterade sin maktelit bland familjemedlemmar och stamfränder, en stad i Sunnitriangeln där han troddes gömma sig.

Där träffade jag Saad Salehi - en välkänd och respekterad man i Tikrit. Han blev min tolk, guide och chaufför och underlättade för mig att röra mig i områden där främlingar riskerar att kidnappas, misshandlas eller dödas.

På frågan om var Saddam Hussein gömmer sig svarade Saad att han skulle introducera mig för flera av Saddam Husseins närmaste släktingar. Kanske, sa han skrattande, skulle de kunna ordna en "dejt" mellan mig och Saddam.

"Han är en listig räv"

Jag träffade först Mustafa Ali Isa, 94, i hans och släktingen Saddam Husseins födelseby Ouja.

Mustafa Ali Isa berättade att släktingen Saddam Hussein gömmer sig "överallt och ingenstans" och fortsatte:

- Har du kommit ända hit för att ta reda på var Saddam gömmer sig? Han är en listig räv som vet vilka marker han ska hålla sig till.

- Vilka är de markerna? frågade jag.

Han log bredare den här gången och svarade

- Vad vet jag? Jag är bara en gammal man "

Mustafa Ali Isas son Maher, som fram till 1999 var en av Saddams personliga sekreterare, gav samma svar som sin far:

- Saddam finns överallt och ingenstans. Men vad vet jag, jag är bara en enkel pensionär nu.

Far och son tittade stolt på varandra och log i kapp.

Det kom ett meddelande ...

I flera dagar åkte jag och Saad Salehi runt för att tala med folk om kriget, deras levnadsvillkor och var Saddam Hussein kunde tänkas gömma sig. Vi var till och med i Ad Dawr, där Saddam Hussein togs fast. Under dessa resor och på kvällarna fantiserade jag ofta om mitt möte med Saddam Hussein. Om hur någon till slut lämnar ett meddelande att Saddam beslutat sig för att ge en kort intervju till den där journalisten - "en muslimsk broder" - från Sverige, som åker runt och ställer massa frågor om honom.

Till slut kom ett meddelande. Men inte från Saddam Hussein utan från fåraherden Maher

Abdel Rashid av Baijatklanen, som hade beslutat sig för att

ställa upp på en intervju.

På frågan om var Saddam Hussein gömmer sig svarade han:

- Saddam är den listigaste människa jag någonsin träffat. Han känner till varje kvadratcentimeter, varje vrå och håla i dessa trakter. Resten kan du nog räkna ut själv.

Kusin till Saddam

Maher Abdel Rashid är Saddam Husseins närmaste kusin. En man vars dotter var gift med Saddams son och trolige efterträdare, Qusay, som dödades tillsammans med sin bror Uday av amerikanerna i juni.

Maher Abdel Rashids son Yassir, som umgicks flitigt med Saddam Husseins söner, ville dock inte bli intervjuad. Men när han fick veta att jag spelat fotboll på ganska hög nivå och att vi när samma kärlek till Brasiliens landslag förändrades hans attityd gentemot mig. Under en bilresa, på väg att träffa hans far som vallade får i en oas, frågade jag Yassir var Saddam kunde tänkas gömma sig.

- Han finns här, svarade han och tände en cigarett.

- Var då? frågade jag.

- Vill du träffa honom eller?

Han hade ett allvarligt ansiktsuttryck i flera sekunder. Han såg att jag log och brast sedan ut i skratt och skakade på huvudet.

Visste Yassir?

Nu sitter jag här framför teven, ser Yassirs trötte, skäggige, tillfångatagne släkting och undrar: tänk om Yassir och hans kusiner visste var Saddam Hussein gömde sig? Kanske var det rent av Yassir som tipsade amerikanerna.

Ja, tänk om.

Mustafa Can

ARTIKELN HANDLAR OM