Myspappa - och skräckdiktator

1 av 9 | Foto: GAMMA/IBL
LEKFARBRORN Saddam Hussein tumlar runt i gräset med en av sina döttrar. Kanske en bild som han gärna vill att omvärlden ska komma ihåg när han så småningom ställs inför domstol för sina blodiga 24 år vid makten i Irak.
NYHETER

Lekfarbror Saddam busar med dottern i gräset.

Men den här myspappan ligger bakom tusentals avrättningar och ett skräckvälde där hot, våld och död var vägen till makt.

Det här är Saddam Husseins liv.

Saddam Husseins favoritfilm är "Gudfadern".

Liksom Don Vito Corleone höll han sig gärna med ett skjutvapen under kläderna - i Saddams värld var till och med betjänten en potentiell förrädare.

Han gick upp exakt klockan tre varje morgon.

Klagade lite över diskbråcket i ryggen och gled ner i det perfekt tempererade poolvattnet i något av sina 20 palats.

Det var Saddam Husseins vardag sedan 1979.

Kort efter tillträdet hade en medlem i revolutionsrådet vågat protestera mot Saddam Hussein som efterträdare till Iraks förre härskare Ahmad Hassan Bakr.

Skräckstyre

Bråkstaken greps. Tio dagars tortyr senare trädde "förrädaren" fram och påstod sig ha förberett en kupp. Några dagar senare avrättades han tillsammans med 21 andra "kuppmakare".

Saddam Hussein satt en bit bort, smuttade lite på sin cigarr och grät en skvätt över "detta hemska förräderi".

En skräckdiktator var född.

Saddam Hussein såg Irak som en enorm by där han själv var den store hövdingen. Synen härrör från uppväxten i en liten lerhydda i en fattig by öster om Tikrit. Styvfadern kallade honom "son till en byracka" och misshandlade honom dagligen med en livrem.

Tusentals avrättade

Först när han flyttat till en morbror i Bagdad i tioårsåldern lärde han sig läsa - men då tog det fart. Han studerade dåtidens stora politiska rörelser, nationalism och socialism. När han gjorde entré på den politiska banan sågs han som en framtidsman och belönades av FN-organet Unesco för sin framåtsyftande politik.

För tusentals människor har livet slutat i massgravar under Saddams styre.

Nu är han fast.

Läs också:

Claes Petersson