Två toppmän gripna av USA

Saddams dokument och vittnesmål förråder hans egna – gerillan nystas upp

NYHETER

Nu faller Saddam Husseins trogna.

Förrådda av den forne diktatorns ord och dokument.

– Jag är säker på att han gav råd åt en del nyckelpersoner inom den pågående gerillakampanjen, säger general Mark Hertling.

Två toppmän har redan gripits.

Saddam Hussein presenterade sig för tillslagsstyrkan på engelska. Sedan sa han att han var beredd att förhandla.

Timmar senare blev det första förhöret en besvikelse för den amerikanska militären. Vittnen berättar att Saddam Hussein mest for ut i anklagelser och förolämpningar. Och redan i morse uttryckte den brittiske utrikesministern Jack Straw sin tveksamhet mot att den forne diktatorns berättelse skulle vara av värde.

Nu hävdar en ledande amerikansk militär motsatsen. I en intervju med nyhetsbyrån AP avslöjar general Mark Hertling:

– Vi har redan skördat de första viktiga underrättelserna tack vare hans gripande.

Saddams personliga portfölj

Mark Hertling säger att förhören givit en del. Mycket viktigare har dock en väska som hittades i Saddam Husseins hål varit.

– Den beskrivs som hans personliga portfölj, säger han.

Det senaste dygnet har underrättelseagenterna lagt pussel som Saddam Hussein lämnat och de uppgifter man hittat i hans personliga dokument. Deras arbete har redan givit resultat.

Styrkor ur den första pansardivisionen har sedan Saddam Husseins gripande hittat ytterligare två toppmän inom den fallna regimen.

Toppmannen skvallrar

Vem det handlar om vill militären inte säga – men den personen har redan börjat prata. Enligt Mark Hertling har den ene toppmannen redan skvallrat på några andra.

De amerikanska styrkorna är nu mycket hoppfulla om att snabbt kunna få stopp på stora delar av den pågående gerillakampanjen i Irak.

– Vi har redan kunnat fånga några nyckelpersoner här i Bagdad. Vi har helt kunnat lokalisera en cell, säger Mark Hertling.

Han är övertygad om att Saddam Hussein sedan regimens fall har spelat en roll inom eller för den framväxande gerillan. Han säger att ex-diktatorn sannolikt hjälpt ledande personer med råd.

– Vi kan definitivt samla de underrättelser han har om gerillakampanjens organisation, vilka som leder grupperna, hur cellerna agerar, hur de leds, vem som finansierar dem och vilka kopplingar de har till olika brott, säger Mark Hertling.

Läs också:

Mattias Lundell