Därför bör Saddam dömas i Irak

Säkerhetsanalytikern Hans Zettermark chattade med läsarna

NYHETER

Irakiernas förtroende för USA-alliansen kommer att öka om rättegången mot Saddam Hussein hålls i Irak.

Det sa Hans Zettermark, säkerhetspolitisk analytiker vid Försvarshögskolan, när han chattade med läsarna.

Här är hela chattet.

Ottoman säger: Tror du att Osama bin Laden någon gång kommer att gripas levande?

   Hans Zettermark säger: Jag tror att det är mindre chans att han grips levande än att Saddam skulle göra det. Saddam är ateist och uppenbart rädd om sitt eget skinn. Usama är djupt troende och därmed beredd att offra sig själv för något högre.

ume090 säger: Var ska Saddam dömas tror du? Och varför?

   Hans Zettermark säger: Jag tror att det vore lämpligast att han döms i Irak av en irakisk domstol, därför att det är irakier och andra araber som själva måste ta itu med sitt förflutna.

HenkeÖ säger: Hej, vad återstår att göra nu för de amerikanska trupperna? Målet var väl att hitta Saddam?

   Hans Zettermark säger: Ett mål var att hitta Saddam. Nu återstår att skapa ett fredligt och säkert Irak. Men jag tror inte att de kommer att lyckas. Det måste irakierna göra själva.

Bengtsson säger: Är det inte lite regelvidrigt mot mänskliga rättigheter att visa Saddam i TV när man kollar om han har loppor eller annan ohyra?

   Hans Zettermark säger: En del anser det, men det finns väl värre brott mot mänskligheten. Det var viktigt för USA att visa Iraks och USA:s folk att han faktiskt är fånge - och en vanlig människa.

aaaaaa säger: Kan man verkligen vara säker på att det inte är en av Saddams dubbelgångare som de tagit?

   Hans Zettermark säger: Tydligen är USA säkert. Han har pekats ut av människor och dessutom identifierats genom DNA-test.

maLin säger: Hur blir de nu med Saddam? Kommer de att avrätta honom?

   Hans Zettermark säger: Det finns dödsstraff i Irak. Så det kan inte uteslutas. Men först ska det till en rejäl rättegång som säkert kommer att ta lång tid.

mia säger: Hur ser du på vilken typ av prövning Saddam kommer att få? Vilken skulle du föredra för att resultatet inte ska kunna ifrågasättas i efterhand?

   Hans Zettermark säger: Bäst är om det i alla fall ser ut som om det är irakierna själva som dömer. Sämst är en amerikansk militärdomstol. Acceptabelt är möjligen en internationell brottmålsdomstol.

Er Man i Saigon säger: Hejsan! Tror du att det irakiska folkets förtroende för USA-alliansen skulle öka eller minska om Hussein åtalas i Irak, respektive inför internationell tribunal?

   Hans Zettermark säger: Det ökar om han döms av irakier. Se svaret på de två föregående frågorna.

johan säger: God eftermiddag! Hur tror du att gerillakriget (alla terrorattentat) kommer att utvecklas nu när en av de stora har åkt fast.

   Hans Zettermark säger: Det fortsätter nog. De flesta verkar inte bomba FÖR Saddam, utan skjuta MOT Amerika.

din mamma säger: Vilket straff tror du Saddam skulle få om han dömdes i Haag?

   Hans Zettermark säger: Ett antal livstidsstraff.

Marcus säger: Hej, hur stor är risken att "Saddamrädda" grupper som ogillar ockupationsmakten nu vågar göra mer aktivt motstånd. Hur stora tror du dessa grupper är?

   Hans Zettermark säger: Det finns de som inte har vågat ta ställning för den nya regeringen på grund av Saddam har varit på fri fot. Sedan finns det dem som inte vågat skjuta mot USA:s militär på grund av att det skulle hjälpa Saddam. Båda sidorna kan nu tänkas aktiveras sedan Saddam gripits.

pekkan säger: Nu med allt som händer i Irak, vilken påverkan har egentligen detta för den globa säkerheten, och kommer det att bli någon drastisk förändring nu när Saddam har blivit gripen.

   Hans Zettermark säger: Man kan säga att USA:s uppmärksamhet och resurser börjar riktas även åt andra håll nu sedan han gripits. Dessutom kommer kriget mot Irak att kunna ses som något mer rättfärdigat. Till och med Frankrike har ju gratulerat. (Det var ju något överraskande att både utrikesministern och presidenten gratulerade USA.)

CJvr säger: Hur stor del av terrorismen i Irak kan härledas till Baathisterna?

   Hans Zettermark säger: Omöjligt att kvantifiera, men det är nog inte lejonparten.

Linus säger: Hej Hans. Jag undrar vad som kommer hända i Irak nu när Saddam är gripen. Kommer USA att ta tillbaka sina soldater nu när "uppdraget" är gjort, eller?

   Hans Zettermark säger: Uppdraget är inte fullgjort, men man kommer nog att börja minska antalet soldater - i god tid före presidentvalet.

säger: Hej! Tror du att dom fångade Saddam Hussein nu för att det är val i USA och England snart?

   Hans Zettermark säger: Nej - de borde ha väntat till närmare valet i USA för att det skulle vara politiskt optimalt för Bush.

Weiii säger: Hej Hans! Var tycker du att Saddam ska dömas?

   Hans Zettermark säger: Se svaren ovan.

Judas_I säger: På vilket sätt är infångandet av Hussein kritiskt för situationen i Irak? Det är väl inte realistiskt att tro att oppositionen mot alliansen kommer att upphöra även om Hussein beordrar dem att kapitulera?

   Hans Zettermark säger: Det är riktigt uppfattat. Däremot kan folk möjligen i större utsträckning hoppas att det är slut med Saddamregimen nu - och börja titta framåt och hoppas på en framtid.

Emma säger: Hur vet man att Saddam Husein har gjort allt som hänt?

   Hans Zettermark säger: Det torde nog finnas tillräckligt med irakiska vittnen. Dessutom har han som envåldshärskare det totala ansvaret för allt som har gjorts i hans namn.

aftonbladet.se